Карането на ски затруднава ли се с напредването на възрастта?

Стареещите колене могат да бъдат подмладени с практикуването на ски. Не ви се вярва – просто попитайте някой 70 годишен скиор.

Ето част от техните тайни:

За да карате ски, коленете трябва да се огънат. Дори новите карвинг ски, с които изглежда, че може да се завива без усилие, само с движението на глезена, изискват огъване на коляното, особено когато склонът стане стръмен. Тъй като коляното е свързано с тазобедрената кост, която от своя страна е свързана с гръбнака (и всички контролирани от мозъка), трябва да започнем от горе и да работим надолу за да постигнем удобно, ефективно и забавно каране на ски с напредване на възрастта.

Мозъкът контролира не само тялото ни, но и отношението ни към всяка физическа активност. Подготовката за ски започва още през лятото с мисълта за предстоящия сезон, планиране на страхотни ски-пътувания, които да отговарят на Вашите умения. Закупуването на екипировка, наемането на ски учител или приспособяването на обичайната програмата, така че да имате готовност при първия снеговалеж, изграждат необходимата увереност. Започнете началото на сезона  при появата на най-добрите условия и снежна покривка, като свалите ските при поява на признаци на умора. Най-добрите по-възрастни скиори се движат в съответствие с миграцията на слънцето през деня, използвайки точния момент, в който снега се омекотява до перфектната консистенция. Те се спускат по различните склонове като слънчевия часовник, като прибират ските, когато снегът отново започне да се стяга.

Преди ски, разтягане в топла вана или душ подобрява гъвкавостта. Снимките на хора, които се излежават в горещия спа център след каране на ски, с напитка в ръка, пропускат гледната точка за по-възрастния скиор. Използвайте ваната преди да карате ски (оставете чашата с вино за по-късно). Целта на разтягането е не само да разпуснат мускулите, но и да насочи ума към предстоящата физическа активност.

Фитнес програмите извън ски сезона трябва да се фокусират върху силата, гъвкавостта, баланса и координацията на цялото тяло. Коленета на по-възрастните хора се нуждаят от специално внимание. Тъй като губите способност за движение от скованост или артрит, напрежението се разпределя върху по-малки области на носещите повърхности на коляното. Това намаляване на площта води до драматично увеличаване на износването. Подобряването на обхвата на движение е една от ключовите стъпки за намаляване на болката и износването на ставите и подобряването на насладата от ски. Оказва се, че с новите ски и техники на каране, коленете със затруднения в движението все още могат да контролират ските добре. Всеки добър по-възрастен скиор  инстиктивно свежда до минимум движенията на коляното.

И бабуните по пистите не са заплаха за стареещото коляно. Макар че е препоръчително да се кара на пресен сняг, бабуните са навсякъде и могат да бъдат преодоляни чрез ритмично използване на бедрата и глезените, избягвайки максимално движение от коляното. Най-доброто използване на мобилните телефони е да накарате някой да записва Вашето каране по пистите и да го гледате със ски професионалист или инструктор. Малките корекции в стила допринасят за постигане на огромни разлики в способностите за каране на ски.

Доказано е, че хранителни добавки, съдържащи глюкозамин и хондроитин  облекчават болката и сковаността в ставите за много хора. Те са основните компоненти на ставния хрущял и други съединителни тъкани,като костите, ставните връзки и сухожилията. В човешкото тяло тези вещества са важни за поддържане на тяхната гъвкавост и сила. Флексодон® C 800 съдържа в допълнение и Витамин С, който допринася за образуване на колаген за нормалната функция на ставния хрущял и костите. За оптимален ефект се препоръчва Флексодон® C 800 да се приема 3 месеца и след 2 месеца да се повтори курса.

Правилните грижи за стареещото коляно дават възможност на хората да се радват на свободата на движенията си и ски пистите без притеснение от възрастта.