Грижи за ставите при активно спортуване

Значението на спорта за нашето тяло е неоспоримо. Независимо от физическата дейност, която практикувате (бягане, плуване,фитнес), важното е да се избегнат опасностите, които заседналия начин на живот причинява на здравето.

Тялото ни е съставено от почти 400 стави, някои от които са от съществено значение за нашето движение. Ето защо, по време на практикуването на физически дейности е важно да се внимава да не се излагат тези връзки на риск от нараняване. Следвайки няколко основни правила може да гарантирате безопастността си докато практикувате любимия спорт.

1. Избягвайте пренатоварване на мускулите

Упражненията за укрепване на мускулите са един от най-ефективните начини за подобряване устойчивостта на ставите. Това обаче става само когато заниманията се извършват правилно. В противен случай рискът от пренатоварване е много голям, особено в областта на гръбначния стълб, раменете и коленете, което от своя страна може да доведе до наранявания и, в по-тежки случаи, да компрометира някои основни движения за постоянно.

Съобразявайте се с възможностите на тялото си по време на тренировка, не се опитвайте да правите прекалено интензивни и тежки упражнения, за които тялото Ви не е подготвено и си осигурете достатъчно време за възстановяване преди следващата тренировка. Това е от съществено значение за предотвратяване на претоварването на ставите. Друг добър начин да се намали износването им е да се редуват упражненията за различните мускулни групи.

2. Поддържайте стойката си и извършвайте правилно движенията

Неправилното извършване на упражнията във фитнес залата или навън може да доведе до различни травми и прекомерно износване на хрущяла, което се отразява директно върху ставите. По-лошото обаче е, че една от главните „жертви“ на лошата стойка е гръбнака, който може да пострада от сложни и необратими наранявания.

3. Правете загрявка преди всяка тренировка

Загряване е основен елемент на всяка тренировъчна програма и е един от най-добрите начини за предотвратяване на наранявания на ставите и мускулите.

То позволява на мускулите да се подготовят да се свиват по-бързо и прави ставите по-издържливи на усилията, които предстои да поемат.

Контузия или травма е последното нещо, което един спортист би искал. Повишената гъвкавост и притока на кръв, които се постигат с кратко загряване, редуцират многократно шанса това да се случи, значително намалява възможността за усукване и предотвратява износването на хрущялите.

4. Използвайте подходящ тренировъчен екип

Необходимите принадлежности за упражняване на физически дейности са от голямо значение за ставите.

Маратонките например, по време на бягане или спортове, които причиняват по-голямо износване, са от решаващо значение за смекчаване на ударите, получени от ставите на краката и коленете. Качествената обувка спомага за избягване на наранявания и усуквания по време на тренировка.

Освен това, при някои физически дейности облеклото също може да предпази ставите от претоварване. В този смисъл се препоръчва да се избират удобни екипи, които да позволяват на всички части на тялото да се движат свободно.

5. Поддържайте балансиран и здравословен режим на хранене

Балансираната диета „помага“ на ставите по два начина.

Първо: предотвратява наднорменото тегло, което създава допълнително натоварване на ставите и увеличава износването им.

Второ: има някои храни,съдържащи полинаситени мастни киселини като необработен зехтин и някои видове мазна морска риба, които укрепват ставите и помагат за възстановяването им след травма.

Хранителни добавки при увеличена физическа активност, наднормено тегло и напреднала възраст: Препоръчват се добавки, като Флексодон С 800, с комплекс от активни съставки (комбинация от глюкозамин, хондроитин и витамин С), които подпомагат защитата на хрущяла и образуването на колаген за нормалната функция на ставата.

Не е възможно да се застраховате от  всички възможни опасности от нараняване по време на физическата активност. Въпреки това, с изброените предпазни мерки значително ще намалите риска от проблеми със ставите.