Изяснете си ключовите съмнения относно болките в ставите

Експерти посочват митове и истини за този симптом на ревматичните заболявания

Ревматизмът не е болест. Да се каже, че някой страда от ревматизъм е като да се каже, че човек има проблем с очите. Има много видове ревматични заболявания и общ симптом на всички е мускулно-скелетната болка.

Поради тази причина много хора объркват болките в ставите с ревматизъм и свързват проблема с възрастта, което не е нищо повече от мит, тъй като много от тях засягат деца, млади хора и хора на средна възраст.Ето някои от често задаваните въпроси:

Болката в ставите само възрастните хора ли засяга?

Има повече от 120 вида ревматични заболявания, някои от които са характерни за възрастните хора, но други са типични за детството или юношеството. Остеоартрит например е по-често заболяване при възрастните хора. Лупус, от своя страна, засяга младите хора на възраст около 20 години. Подаграта е по-честа при хора около 35-годишна възраст.

Физическите упражнения влошават ли болките в ставите?

По принцип физическите тренировки са от полза за ставите, тъй като укрепват мускулите на тялото и стимулират движението. В зависимост от етапа на заболяването обаче в някои случаи не се препоръчват. При острите случаи на подагра например, дори дрехите могат да бъдат болезнени. Ето защо е от съществено значение да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете физическа активност.

От друга страна хората, които прекарват много време в седнало положение също причиняват претоварване на ставите, особено на тези на гръбначния стълб. Затова се опитвайте да се движите от време на време и да не оставате в една и съща позиция през целия работен ден. Станете, разходете се и се протегнете на всеки час.

Наднорменото тегло и затлъстяването водят ли до болки в ставите?

Наднорменото тегло и затлъстяването влошават състоянието на тези, които вече страдат от възпаление на ставите.Това е така, защото наднорменото тегло може да увеличи натиска върху тях и практикуването на физическа активност е най-добрият начин да се преборите с излишните килограми и да укрепите ставите.

Когато започнете физически дейности се ориентирайте към упражнения с ниско въздействие, като колоездене, плуване или ходене, за да намалите натиска върху ставите. Трябва също така да обмислите включването на упражнения за укрепване на мускулите. Хората, които страдат от ставни болки и затлъстяване трябва да избягват прекалено голямо физическо натоварване и усилия, които магат допълнително да ги компрометират.

Може ли единствено физиотерапията да помогне при болки в ставите?

Това зависи от заболяването. В някои случаи физиотерапия в комбинация с противовъзпалителни медикаменти са от съществено значение. В други, само физиотерапията може да е достатъчна. Има и случаи, при които се препоръчва единствено пълноценна почивка. Вашият лекар може да оцени състоянието Ви и какво Ви е необходимо.

Хранителните навици влияят ли върху болката в ставите?

Някои ревматични заболявания могат да имат симптоми като болки в ставите, засилващи се или намаляващи в зависимост от диетата, която пациентът спазва. Проучванията посочват,че диета, богата на омега-3 мастни киселини е полезна за хора с артрит. При подагра, от своя страна, трябва да се избягват храни, които произвеждат твърде много пикочната киселина в тялото, защото именно излишъкът от тази киселина води до кризи на заболяването. Тъй като ревматичните заболявания са възпалителни, те неизбежно увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и затова е важно да се коригира диетата. В допълнение, калция помага за укрепване на костите и здравината на ставите. Увеличаването на приема на калций помага за предотвратяване на артроза, която е честа при жените и възрастните хора. Не забравяйте да ядете достатъчно броколи, зеле, портокалов сок и млечни продукти.

Хранителните добавки, съдържащи  комбинация от глюкозамин, хондроитин и витамин С като Флексодон С 800 осигуряват дълготраен комфорт на ставата, като повлияват благоприятно функцията на ставите и хрущяла.Това изисква време, което е различно при отделните хора. За оптимален ефект се препоръчва да се приема Флексодон С 800 в продължение на 3 месеца. Препоръчително е курсовете да се повтарят пролет и есен.

Хората, понасяли тежки физически натоварвания през целия си живот, е по-вероятно да имат болки в ставите в бъдеще?

Последиците от прекаленото физическо натоварване зависят от начина на извършване на усилието и от генетичната склонност на човека да развие или не някаква болест, която причинява ставна болка. Ако натоварването се извърши неправилно и индивидът е склонен към ревматични заболявания, тогава е вероятно подобна практика да ускори развитието на болестта. Ако, от друга страна, натоварването се извършва по правилен начин, тогава е възможно това да забави развитието на заболяването.

Жените е по-вероятно да имат болки в ставите?

Това зависи от заболяването, причиняващо болката в ставите.Подаграта е по-честа при мъжете. Фибромиалгията и остеопорозата са склонни да засегнат повече жените.

Лекарите препоръчват жени с болки в ставите да избягват забременяване?

Някои ревматични заболявания дори се подобряват при бременност поради хормоналните промени, които жената претърпява, но във всеки случаи е препоръчително да се направи преглет от специалист, за да се знае допълнителната грижа, която майката трябва да предприеме, за да не застраши здравето си или това на бебето.

Ставите болят ли повече когато е студено?

На влажни места или такива с по-ниски температури, хората имат повишена чувствителност и възприемат болката по различен начин. В повечето случаи няма доказателства, че възпалението в ставите е засилено при студено време.