Ежедневни дейности за облекчаване на болките в гърба

Болката в гърба може да се дължи на различни причини, като мускулни наранявания, остеофит (т.нар. шипове), респираторни заболявания и др.

Едно от местата, където се образуват шипове е гръбначния стълб. Шипове в лумбалната област на гръбначния стълб обикновено водят до скованост и болки в кръста, болки в областта на седалището и бедрото и изтръпване на крайниците. Най-честата причина за появата им са увреждания в хрущяла, дължащи се на износването на прешлените и дисковете в различни области на гръбнака.

Основният проблем е обездвижването на пациентите по време на хронична криза. Почивката носи очевидно усещане за облекчаване на болката, без обаче да разрешава проблема. Въпреки че движенията на тялото и крайниците стават по-трудни, когато болките се проявяват, след правилна диагноза и лечение на острата фаза се препоръчва постепенно връщане към ежедневните физически дейности и дори персонализирана програма за физически упражнения с помощта на професионален кинезитерапевт.

Физически упражнения за облекчаване на болки в гърба

Физическите упражнения могат да бъдат важни съюзници както за хората, които вече страдат от болки в гърба, така и за тези, които искат да предотвратят възникването на проблема. Движенията, фокусирани върху укрепването на определени мускулни групи и разтягането на други, спомагат за подобряване на подкрепата на гръбначния стълб, което естествено намалява претоварването на различните структури, като връзки и дискове.

Въпреки това, няма стандартна тренировъчна програма за всички пациенти с болки в гърба. След провеждане на редица функционални тестове, кинезитерапевтът избира и подготвя подходящия комплекс от упражнения.

Програмата обикновено включва:

Аеробна част:  практикуване на преобладаващо циклични упражнения като: ходене, колоездене, бягане, плуване, аеробна схема (последователни тренировки с два или три различни ергометъра).

Силова тренировка: Изпълнението на съпротивителни упражнения (когато движенията се случват срещу външно съпротивление като халтер, бар, гумен експандер и др.). Степента на участие на всеки от тези уреди  варира в зависимост от целите, нивото на индивидуалната подготовка, здравните ограничения, наличието на време и мотивацията.

Препоръки при практикуване на физически упражнения:

  • Избягвайте аеробните тренировки, използвайки един режим за продължителен период от време. При по-дълги аеробни упражнения правете паузи или ги извършвайте в различни часове на деня.
  • Избягвайте въртенето на врата / тялото, опитвайки се да поддържате усоредно разговор по време на аеробно трениране във фитнес залата.
  • В края на всяка тренировка включете най-малко едно упражнение за разтягане и релаксация на мускулите, съседни на областта на гръбнака, засегнат от болка.
  • При пешеходен туризъм, избягвайте терени с подчертан наклон. На пътеката за бягане, избягвайте наклон над 2%.
  • Поради нервната компресия в лумбалния участък, стречингът трябва да се извършва с голяма предпазливост, тъй като интензивното или продължителното разтягане може да компрометира нервната функция.
  • Хората с генерализирано скъсяване на мускулите ще се справят много трудно със самостоятелното разтягане на определени участъци от големите мускулни групи и трудно ще поддържат гръбнака в безопасна позиция. Решението е да се предпочетат сегментирани разтягания или да се предложат по-индивидуални терапии като  Пилатес или сесии за разтягане, подпомогнати от специалист кинезитерапевт.
  • Избягвайте движения, които причиняват болка / дискомфорт в засегнатата област на гръбначния стълб.

Ежедневни дейности, които помагат за облекчаване на болки в гърба

В допълнение към редовното упражняване на физическа активност, има и други ежедневни съвети, които могат да предотвратят болки в гърба като:

Спете на ниска възглавница и в случай, че спите настрани или по гръб, препоръчително е да не използвате възглавница;

Избягвайте стреса и редовно се отпускайте с масажи и етерични масла, които помагат на мускулите на гърба да се отпуснат и да си почиват по-добре;

Коригирайте стойката си и опитайте винаги да ходите с изправен гръб;

Намалете наднормено тегло, за да избегнете претоварване на гръбначните стави;

Някои хранителни добавки, като Флексодон С 800, подпомагат хрущяла. Съдържащите се в продукта съставки глюкозамин, хондроитин и витамин С, подпомага защитата на хрущяла и образуването на колаген за нормалната функция на ставите..