6 причини за болка в ставите

Болезненост в ставите  може да възникне от редица фактори. Ако практикувате редовно спорт или работа Ви изисква големи физически усилия например, това може да е една от причините, така че не е необходимо да се паникьосвате. За подпомагане защитата на хрущяла и образуването на колаген за нормалната функция на ставата, приемането на хранителна добавка като Flexodon C 800 е подходящо при хора, подложени на свръх натоварване, с наднормено тегло или в напреднала възраст.

Въпреки това, ако болката не изчезне след седмица или две, трябва да потърсите лекар, тъй като има случаи, при които ставите болят без видима причина. В тези редки случаи болката може да е знак, че се случва нещо много сериозно, включително възможността за полово предавана болест или дори за автоимунно заболяване. Ето някои възможни причини, които могат да причинят възпаление на ставите:

Септичен артрит

Ако сте се порязали или наранили случайно и не сте почистили и дизинфекцирали мястото добре, ставата близо до раната може да се зарази с обикновени бактерии като Staphylococcus aureus или Streptococcus. Симптомите включват болка и интензивно подуване в района на засегната става. Висока температура и втрисане вероятно ще последват. Коленните стави обикновено са най-често засегнатите, но и тези на бедрата, глезените и китките също не са застраховани. Лечението включва антибиотици и може да се наложи Вашият лекар да източи течността, която се е събрала в района на засегнатата става. Ако не се лекува, септичният артрит е способен да доведе до много по-сериозни инфекции в цялото тяло.

Подагра

Хранителен режим с високо съдържание на протеини също може да повлияе на ставите. При преработката на прекалено много протеини, тялото Ви произвежда голямо количество пикочна киселина, която не може да бъде изхвърлeна изцяло. Това от своя страна може да предизвика силна възпалителна реакция.

Подаграта е един от най-болезнените видове съществуващ артрит. Симптомите включват подуване, зачервяване и силна болка. Най-често засегната е ставата в основата на големия пръст на крака. Претоварването с протеини не е единственият фактор, който допринася за развитие на подагра. Дехидратацията, прекомерната консумация на алкохол и захарни напитки и дори някои видове лекарства могат да я причинят. Наднорменото тегло също е сериозен риск.

Лаймска болест

Лаймската болест е най-честото заболяване, причинено от ухапване на кърлежи.  Първите симптоми включват умора, повишена температура, главоболие и в много случаи обрив.

Трудно е да се диагностицира, ако не сте в ендемична зона на кърлежи.Ако лаймската болест не се лекува, бактериите могат да се разпространят в ставите, особено в коленните. Възможно е също така да се появи схващане в областта на врата и болка в ръцете и краката. С течение на времето сърцето и нервната система също могат да бъдат засегнати.

Лупус

Това автоимунно заболяване може да причини болка във всички стави, ако не се лекува. Лупусът е резултат от хиперактивна имунна система, която може да достигне ставите, кожата, кръвта, бъбреците и други органи. В допълнение към подутите и болезнени стави, симптомите включват също и обрив по бузите с форма на пеперуда. Все пак, не всички симптоми са еднакви за всички. Загуба на коса, проблеми с дишането, проблеми с паметта и рани в устата, както и сухота в устата и очите могат също да бъдат сигнал за лупус.

Гонорея

Изненадващо е да открием, че тази полово предавана болест засяга не само гениталиите. Тя може да причини проблеми със ставите и може да доведе до болезнено състояние, известно като гонококов артрит. То обикновено засяга жените повече от мъжете и е по-разпространено сред сексуално активните тийнейджърки.

Освен симптомите на парене при уриниране и подуване на гениталиите, гонореята може да навлезе в кръвта на човек и да се разпространи до различни вътрешни органи и системи. По този начин в хода на заболяването се засягат ставите, кожата, сърдечните клапи и дори мозъка. Развива се артрит, изменения по кожата, сърдечна недостатъчност и други заболявания.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е различен тип износване на ставите, който обикновено се развива с възрастта. Това е също така по-често срещано автоимунно заболяване сред жените. Подутите стави и сутрешната скованост са класически симптоми на заболяването. Болният може също да изпитва умора, треска или загуба на тегло без видима причина.

Болката в ставите не винаги може да бъде излекувана напълно, но пък може да бъде облекчена, така че човек да продължи да води нормален начин на живот. Всяка продължителна болка в ставите трябва да бъде достатъчна причина да се консултирате с лекар.