Как да поддържаме коленете си здрави след 40 годишна възраст

Тежка физическа активност, липса на разтягане, наднормено тегло, генетична история и напредването на възрастта могат да станат причина за различни наранявания на коленете. Възрастта има тенденция да бъде решаващ фактор за балансираното качество на живот. След 40 годишна възраст коленете започват да губят хрущял, което води до износване на ставите и късане на ставни връзки.

Всичко обаче започва много преди 40

Поддържането на здрави колене трябва да започне много преди 40-те години. От момента, в който човек прохожда и започне да изследва света около себе си, започва също така работата за баланса и координацията, които с времето ще поддържат не само коленете, но и всички стави здрави. Бъдещето на мобилността в горната и долната част на крайниците е тясно свързана с паметта на движенията, придобити през периода на растеж и развитие, т.е. през детството и юношеството.

Не се колебайте да потърсите профилактичен преглед при ортопед

Редовните консултации с ортопед, за да разберете дали всичко е наред с коленните ви стави е задължително за професионални спортисти, при хора претърпели коленни операции или  непълни рехабилитации при предишно счупване или разтягане на връзки.

Необходимо е да се спазват стрикно препоръките, дори това да означава забавяне на физическата активност за определено време или спиране на практикуването на любимия спорт. Не изпадайте в паника – коленете Ви ще ви благодарят!

Следете баланса на тялото си

Поддържайте теглото си в нормални граници. Не забравяйте, че ставите на долните крайници поемат тежестта на цялото тяло при движение. Те страдат допълнително дори да превишите само с 10% теглото си над идеалното за Вашата възраст и особено, ако се случва за сметка на мастната маса. Наднорменото тегло не трябва да е причина да спрете физическите упражнения. В този случай бъдете внимателни, тялото изисква постепенна адаптация, за да компенсира претоварването, което трябва да издържи.

Бъдете внимателни с дегенеративните заболявания

Дегенеративните заболявания като артрит и артроза се ускоряват при хора с наднормено тегло. Дегенерацията на коляно се ускорява и при уседнал начин на живот, тя е тясно свързана с броя на часовете, които прекарвате седнали пред бюрото. Направете ежедневния си живот по-активен. Оставете автобуса и колата и ходете пеша при всяка възможност. Изкачете се по стълбите и оставете асансьора за тези, които наистина имат нужда от това.

Внимание по време на физическа активност

Обърнете внимание на начина, по който бягате или вървите. Механичните грешки, в пропорционалността на различните части на тялото по време на ходене или бягане, могат да разкрият болки, локализирани в колянната става. Ако имате достъп до анализ на походката, страхотно! Ако не, Вашият лекар чрез физически преглед би могъл да анализира наклонностите при ходене (странични, предни и задни отклонения), които променят двигателната механика и могат да предизвикат болка при движение.

Поддържайте мускулите си

Старайте се да поддържате силата на мускулите, които движат коленете. Редовните упражнения за издръжливост гарантират вторичната стабилизираща функция на коленете (основната се пада на сухожилията). Добре развитите мускули спомагат също за правилното разпределение на хранителните вещества, необходими за здравето на ставните хрущяли.

 Амплитуда и гъвкавост

Поддържайте гъвкавостта на коленете – дъга на движение между 10 и 120 градуса. По този начин може да се разпредели натоварването върху ставния хрущял по еднакъв начин, без отделни точки да се подлагат на прекомерно натоварване, докато други реално не поемат никаква част от натиска при движение.

Добра физическа подготовка

Ежедневната физическа активност подобрява перфузията на периферните съдове, които се грижат за доставянето на хранителните вещества до всички органи и тъкани на тялото. Тази мрежа от кръвоносни съдове също така се грижи за премахването на старите клетки и стимулира замяната им с нови.

Не пренебрегвайте болката

Ако се появи болка в колянната става , тя може да служи за сигнал за наближаващо заболяване и макар изненадваща в началото, обикновено може да се излекува лесно. Ако болката е лека и не пречи на извършване на ежедневните Ви дейности, не е меобходимо да се притеснявате твърде много. Ако обаче тя е настойчива в продължение на дни и с увеличаващ се интензитет, се изисква медицинска консултация, за да разберете причината и започнете лечение и възстановяване възможно най-рано.

Не се отказвайте от спорта

Физическата дейност е от изключителна важност за поддържане на здравословен  и  балансиран начин на живот. Възползвайте се от спорните занимания с внимание и адаптирайки ги с физическото си състояние в момента. Възможно е да се наложи да замените бягането с пилатес и колоезденето с плуване, но не преставайте да се движите. Тялото Ви ще го оцени!

Хранителни добавки за поддържане на хрущяла

Глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат и витамин C съдържащи се в хранителната добавка Флексодон С 800 спомагат за поддържане на нормална структура и функциониране на ставния хрущял при хора, подложени на свръх натоварване, с наднормено тегло или в напреднала възраст.