Симптомите на артрита и остеоартрозата, за които не подозирате

Болки в ставите, скованост, подуване и слабост са класическите симптоми на артрит. Съществуват обаче и други, по-малко известни симптоми, които може да изглеждат незначителни, но всъщност не трябва да се пренебрегват.

Като начало трябва  да се знае разликата между двата основни типа артрит. Ревматоидният артрит може да засегне широка възрастова група. Това автоимунно заболяване предизвиква възпаление атакуващо ставите, причинявайки висока чувствителност, подуване, болка и трудности при придвижване. Остеоартритът има симптоми подобни на ревматоидния артрит като скованост на ставите и болка, но възниква от тяхното износване.

Симптоми при ревматоиден артрит

Умора

Обикновено е първият симптом на ревматоиден артрит. Може да се появи седмици или месеци преди останалите симптоми и често се съпътства от неразположение и лека депресия. На пръв поглед може дори да изглежда като грип или подобен вирус. Понякога това е просто реакция на възпалението в тялото, но в някои случаи може да е индикатор за друг основен проблем като анемия,често съпътстваща артрита.

Лош апетит и загуба на тегло

Загубата на тегло обикновено не е голяма, но пациентите забелязват, че нямат много апетит и така започват да губят тегло. Има и друга причина, поради която ранният ревматоиден артрит може да доведе до загуба на тегло – възпалението в организма увеличава метаболизма, което води до по-бързото изгаряне на калориите.

Поява на сухота в очите и устата

Проблемът с очите е често срещана нежелана реакция на ревматоидния артрит и може да възникне преди появата на класическите симптоми. Ревматоидният артрит може да причини възпаление на повърхността на окото.

Друг симптом на ревматоиден артрит е намаляването на слъзната течност. Човек получава усещане за пясък в очите или чувства, че има външно тяло в тях. Производството на слюнка може да намалее, както и на други телесни течности.

Болка в гърдите

Един от най-странните първи симптоми на ревматоиден артрит е гръдната болка. Някои пациенти развиват възпаление на лигавицата на белите дробове, което предизвиква болка при дълбоко вдишване.  Това обаче не е толкова често срещано начало, в повечето случаи възниква след другите симптоми.

Скованост

Много хора с ревматоиден артрит страдат от сутрешна скованост. Някои от тях дори не осъзнават, че тази скованост е признак на артрит. Те просто го отдават на  факта, че остаряват.

Друг симптом на ревматоиден артрит е скованост в по-малките стави, която не се произтича от физическа активност. Обикновено започва от ставите на ръцете или китките, и след това преминава към по-големите на бедрото или коляното.

Остеоартрит

Усещане за крепитации и възможни деформации

Основна роля на ставния хрущял е да осигури намалено триене  при движение на ставата, да устои на силите на натиск, разтягане и усукване, поемайки натоварванията върху себе си. При неговото износване костите започват да се трият, което причинява болка.  Колкото по-рано се вземат мерки за запазване на хрущяла, толкова по-добре, защото той не може да се  възстанови. Може единствено да се предотврати износването.

Твърдост и възпаление на ставите

Отокът на ставите при остеоартрит се причинява от излишък на синовиална течност, която е смазката в тях. Това обикновено не е болезнено, но е възможно да ограничи обхвата на движение.

Болка, причинена от физическа активност

Пациентите с остеоартрит често съобщават, че болките се влошават, когато извършват физически дейности и намаляват когато си почиват.

В случая на ревматоиден артрит това е най-очевидно сутринта след ставане.

Ранната диагностика може да ви помогне да започнете специализирано лечение още при първите симптоми на заболяването. Това ще помогне за предотвратяване на увреждането на ставите при ревматоиден артрит. Ставното възпаление, ако не се държи под контрол, от своя страна може да доведе до други проблеми като повишен риск от инфарк, сърдечно-съдово заболяване и удар. Ето защо е важно хората с постоянни симптоми на артритно заболяване да не ги пренебрегват, за да не стигне до сериозен системен проблем.