Най-добрите начини да преодолеете сковаността в ставите

.

Твърдите стави или сковаността в множество стави могат сериозно да попречат на обичайния Ви начин на живот. Няма повече да можете да се раздавате на дансинга или да се включвате в неделния квартален футболен мач, можете да се сбогувате с мечтата си да обиколите страната с велосипед. Дори качването и слизането по стълбите може да се окаже предизвикателство. Сковаността в ставите може да бъде причинена от редица фактори, но един от най-често срещаните е напредването на възрастта (не възрастта сама по себе си, а някои от заболяванията, които могат да дойдат заедно с нея, например артрит). Други възможности са лупус, тендинит или бурсит, хепатит, морбили, наранявания и ревматична треска. Вашият лекар ще може да Ви даде най-добрия съвет за специфично ви състояние, но има и няколко неща, които можете да изпробвате самостоятелно, за да облекчите твърдото си тяло и да си върнете рутината и приятните преживявания.

Кога трябва да потърсите медицинска помощ

  • При болка и скованост, продължаващи повече от няколко дни
  • Тежка болка от неизвестна причина
  • Треска без грип
  • Значително нежелано отслабване

Най-доброто лечение при скованост в ставите и мускулите

Поглезете се с топла баня и масаж.

Опциите включват посещение в СПА център или на кинезитерапевт. Излежаването  в топлата вана и масажирането на болезнените части ще отпуснат мускулите и ще облекчат болката в ставите. Отделяйте време за себе си толкова често, колкото е нужно. Това не са дългосрочни решения на проблема, но те ще Ви помогнат да направите сковаността много по-поносима.

Разтягането ще увеличи гъвкавостта и ще улесни движението.

Този подход е по-скоро за дългосрочни заболявания, които причиняват скованост и постепенно с времето ще Ви отпуснат. Не е нужно да можете да докосвате пръстите на краката си или да правите шпагат, просто се разтягайте всеки ден, като се концентрирате върху проблемната област. Започнете с бавни, лесни разтягания и постепенно увеличавайте натоварването, за да избегнете наранявания. Йога е чудесна опция, която помага да се постигне гъвкавост, сила и спокойствие.

Физическите упражнения ще подобрят здравината на тялото и издръжливостта Ви.

Движението също така ще подобри и вашето здраве. Отидете още една крачка отвъд  протягането и натоварвайте мускулите и сърцето. Може да изглежда като невъзможна задача, но помнете, че няма значение на каква възраст или в каква форма сте, винаги можете да започнете толкова бавно и умерено, колкото е нужно. Има много ползи от общите физически упражненията за цялостното качество на живот. Консултирайте се с Вашия лекар и изработете режим, който е достатъчно труден, за да Ви укрепи, но достатъчно лесен за по-малък риск от нараняване. Физиотерапията също е подходяща, като се препоръчва тя да се прави поне два пъти годишно.

Установяването на основната причина за сковаността в ставите е приоритет.

Лечението само на симптомите ще Ви помогне да се почувствате по-добре за определено време, но не в дългосрочен план. За да определи източника на проблема Вашият лекар вероятно ще Ви даде направление за рентгенова снимка и кръвни тестове. За облекчаване на болките от сковаността могат да се взимат противовъзпалителни медикаменти, продавани без рецепта в аптеките, които се взимат за преодоляване на болката и подуването. Вашият лекар може да предпише и други по-силни медикаменти за тази цел (съобразени с конкретното Ви състояние) или инжекции с кортикостероиди. Някои заболявания, причиняващи скованост в ставите, не могат да бъдат излекувани и в този случай борбата се води с неприятните им симптоми.

Кога да потърсите помощ?

Сковаността в ставите е симптом на някои заболявания, които наистина не трябва да се пренебрегват. Хепатитът може да причини сериозно увреждане на черния дроб. Лупусът може да засегне всеки орган или система на тялото. Ревматичната треска може да увреди сърцето Ви и изисква антибиотици; по същия начин влияят остеомиелита и септичния артрит. Така че не пренебрегвайте симптомите си. Острите заболявания, дължащи се на грип, морбили и варицела, ще отшумят с времето и може да не изискват лекарска помощ. Други причини като ревматоиден артрит и остеоартрит  са неизбежни и / или неизлечими. „Ах! И така, какъв е смисълът дори да се опитвате? „-казвате. Не губете надежда. Поддържането на контакт с личния лекар и проследяването на симптомите ще сведе до минимум влошаването на Вашето състояние. Може би дори ще можете да извадите велосипеда си от мазето!

Рибено масло. Ненаситените омега-3 мастни киселини могат да помогнат много. Рибеното масло е естествено противовъзпалително средство при проблеми със ставите, артериите и сърцето.

Глюкозамин и хондроитин. Тази добавки помагат за смазване на ставите за по-лесно и по-малко болезнено движение. Такъв продукт е Флексодон® C 800, съдържащ глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат и витамин С.

Екстракт от зелен чай.  Това е друга противовъзпалителна алтернатива. В зеления чай се съдържат полифеноли – протеинови съединения с антиоксидантни свойства, предотвратяващи взаимодействието между свободните радикали и молекулите на ДНК.