Най-подходящите физически активности за жените според възрастта

В последните години се говори много за значението на редовното практикуване на физическа активност като начин за предотвратяване на редица заболявания, поддържане на тялото в добра форма и подобряване на качеството на живот. Извинението „не ми харесва фитнеса“ не важи за никого, защото има много други възможности за тези, които искат да се упражняват: дейности на открито, плуване, танци, пилатес или йога. Всяка жена може да открие дейността, която я привлича и мотивира да не допуска заседнал начин на живот.

Ако изпитвате съмнения относно това коя физическа дейност е най-подходяща за Вас, специалистите дават следните препоръки в зависимост от възрастта:

Между 12 и 19 години

Както и по време на детството, това е възрастта в която се формира навика за упражняване на физическа активност. В юношеството спортът се препоръчва да е в среда с повече участници, което ще улесни социализацията на подрастващите.

Колективни игри (баскетбол, хандбал, волейбол)

Тези спортове имат огромни предимства, сред които подобряване на физическата кондиция, повишена гъвкавост и моторна координация, укрепване и поддържане на здравословно тегло по време на настъпването на хормоналните промени.

Танци

Курсовете по танци са също една прекрасна възможност за тази възрастова група. В по-голяма част от спортните зали се предлагат часове по румба, зумба, салса или козомба.

Аеробни активности

Кардио дейности като ходене, бягане, плуване или колоездене предотвратяват натрупването на мазнини и същевременно при практикуването им тялото произвежда ендорфини, които спомагат за облекчаване на менструалните спазми и подобряват настроението и самочувствието на девойките.

Между 20 и 29 години

В тази възраст грижата за тялото става по-голяма. Обичайно е жените да търсят физически активности много по-често и на места, на които се чувстват добре. При избор на подходящ спорт трябва да се вземе под внимание каква е целта на всяка жена. В този контекст специалистите дават няколко предложения:

Бодибилдинг

Това е една добра възможност за жените, които искат да оформят тялото си. На този етап е важно да се увеличи костната маса, като се мисли не само за една бъдеща бременност, но и за предпазване от остеопороза в бъдеще. Бодибилдингът е добре да се комбинира с кардио дейности като бягане или колоездене.

Бягане

Ако целта е намаляване на теглото и поддържане на добра физическа форма, джогингът е спортът за вас.

Плуване

Плуването също е добра опция за тези, които търсят намаляване на теглото и поддържане на тялото в добра форма. Погрешно е схващането, че този спорт е с нисък интензитет и е подходящ за по-възрастни хора.

Пилатес и йога

Практикуването на пилатес извайва тялото без усещането за активен спорт. Чрез йога жените могат да постигнат емоционален баланс, като в същото време се стимулира кръвообръщението, тялото се енергизира, намаляват проблеми с болки в гърба, безсъние или депресия.

Кръгова тренировка

В случай на липса на време има специализирани центрове за кръгови тренировки, където кардио дейността е комбинирана с упражнения за мускулна издръжливост в рамките на 30 минути.

Между 30 и 39 години

В тази възрастова група тялото вече няма същата сила, както преди. Гъвкавостта също намалява, започват да се усещат първите загуби от физическа, хормонална и метаболитна гледна точка. Препоръките за тази възрастова група са много сходни с тези за жените между 20 и 29 години.

Фитнес и бодибилдинг

Тези активности помагат за предотвратяване на остеопороза, остеоартрит и хипертония. Помагат да се подобри стойката на тялото и облекчават болките в гърба, тъй като в повечето случаи те са свързани с мускулна слабост или липса на гъвкавост. Силовите тренировки във фитнес залата помагат за укрепване на мускулите, поддържащи костната система.

Аеробни спортове – бягане, тенис, колоездене, ходене

Аеробните тренировки играят основна роля в контрола на излишните килограми и защита на костната маса.

Между 40 и 49 години

В тази възраст тялото вече е подложено на метаболитно забавяне и физическите активности спомагат за доброто функциониране на тялото, самочувствието и качеството на живота.

Пешеходен туризъм

Жените на средна възраст се нуждаят от по-умерена физическа дейност и ходенето пеша поне по 30 минути ежедневно поддържа нормалното състояние на мускулите и ставите.

Фитнес и бодибилдинг

Силовите упражнения във фитнес залата продължават да бъдат добро решение за жените в тази възрастова група, защото спомагат за забавянето на метаболитните, хормонални и физически загуби. Могат да се практикуват с по-умерени натоварвания в зависимост от индивидуалните особености на всяка жена.

Над 50 години

Над 50 годишна възраст организмът става по-крехък, но редовната физическата активност подпомага метаболитните процеси и качеството на движение, предотвратява загубата на мускулна маса и предотвратява ставни и костни наранявания. Жените над 50 в днешно време за активни, независими, имат различни интереси, пътуват, играят и отглеждат внуците си. Редовната физическа дейност им помага да бъдат във форма и на разположение.

Целите за продължаване на редовната физическа активност след 50 годишна възраст са поддържане на мускулния тонус, баланса и моторната координация, намаляване на кръвното налягане, тенденцията към аритмия и наднорменото тегло, което от своя страна е основен фактор за ставни проблеми в коленете и таза.

Ето някои спортове подходящи за жените над 50:

Плуване и водна гимнастика

В тази възраст дейностите с високо натоварване не са препоръчителни, тъй като костната плутност намалява и това може да причини наранявания. Плуването и водната аеробика са безопасни, помагат за добрата физическа кондиция, дихателно и сърдечно-съдовата система.

Функционални тренировки

Те са специфични за тази възрастова група и помагат на жените да поддържат добър мускулен тонус и мускулна еластичност, както и добра гъвкавост на ставите и следователно улесняват ежедневните движения, които предоставят добро качество на живот.

Танци

Танцът като физическа активност спомага за укрепването на мускулите, дишането и баланса. Освен това поддържа активен ума и предотвратява депресивни състояния, които са по-чести в тази възраст.

 

.