Износване на ставите при спортистите и необходимостта от превенция

Остеоартрит при професионалните спортисти

Интензивните натоварвания, на които са подложени професионалните спортисти, благоприятстват появата на остеоартрит. Остеоартритът е дегенеративно заболяване, поразяващо ставите и е най-разпространената сред всички болести на опорно-двигателния апарат. Характеризира се с разрушаване на хрущялната тъкан, в резултат на което костните повърхности на ставата остават незащитени. Най-често срещаните симптоми на остеоартрита са болки в една или няколко стави, изтръпване и нарушение на подвижността. Изостряне на болката се наблюдава след интензивно натоварване. Засегнати от заболяването са най-често ставите, носещи по-голяма тежест – коленните, тазобедрената, ставите в шийния и поясния отдел на гръбнака, ставите на ходилата.

При елитните спортисти, които практикуват спортове с високо ниво на контакт като футбол, хандбал, американски футбол, хокей на лед и ръгби, риска от развитие на остеоартрит в коляното и бедрото е два пъти по-висок от практикуващите други спортове или изобщо неспортуващи. Изследванията са категорични – остеоартроза на тазобедрената става и коляното най-често се среща при професионалните атлети от мъжки пол.

Когато спортистите са на върха на кариерата си, последните неща, за които мислят са болки в ставите и дългосрочни увреждания на хрущялната тъкан. Погрешно схващане е, че артритът засяга само възрастните хора. Спортистите са изложени на много по-висок риск от развитие на артритни заболявания от всеки друг.

Уязвимост на увредените стави

Спортистите често разкъсват връзки и понасят фрактури, които преминават през ставите и ставния хрущял. Увреждането на костите оказва влияние върху начина, по който те функционират, особено при свръхползваните стави, като китките и коленете. Въпреки че остеоартритът е най-често срещан при ставите, които са претърпели едно или повече наранявания, той може да се появи и при стави, които никога не са изпитвали спортна травма. Това се дължи на факта, че редовното и последователно износване натоварва определени стави повече от други. Повторяемите движения в спорта водят до физическо натоварване и ерозия на хрущяла. С течение на времето тази ерозия износва повърхностите на ставите и може да предизвика възпаление и болка.

Въпреки, че спортистите са по-склонни да развиват остеоартрит, високата активност в спорта със сигурност не означава, че артритът е неизбежен. В действителност, атлетите често са най-здравите хора на планетата с несравнима енергия, дълголетие и издръжливост.

Как спортистите могат да предотвратят травматичния артрит

Разбира се, по-добре е да се предотврати пост-травматичен артрит чрез проактивна превенция на нараняванията, вместо да се борят с болезнени симптоми по-късно в живота. Атлетите винаги трябва да загряват и разтягат при всяка тренировка и да научат подходящите техники за избрания от тях спорт, за да предотвратят наранявания. Пост-травматичният артрит най-вероятно няма да се образува, без да се случи сериозно нараняване. Спортистите трябва да не надценяват силите си и да приемат личните си лимити, за да не поставят излишно напрежения върху ставите, за които те не са готови. Много спортисти, когато са млади, смятат, че са непобедими и могат да преодолеят всички  контузии. Ето защо е важно да са запознати с дългосрочните опасности от наранявания на ставите.

Спортистите, които са претърпели нараняване, също трябва да отделят време, за да излекуват напълно телата си, преди да се върнат в играта. Ако продължите да практикувате спорт с наранявания, които не са излекувани правилно, това може да причини сериозни дългосрочни щети. Също така е много важно спортистите, които се занимават с високорискови спортове, като футбол, особено на елитни нива и в продължение на много години, да знаят, че има по-голяма вероятност да развият остеоартрит. Следователно те трябва да обръщат внимание на другите рискови фактори, свързани с развитието на заболяването, като: затлъстяване, възраст, нараняване или стрес в ставите, както и фамилна анамнеза.

Профилактиката на остеоартрит след приключване на активна спортна дейност включва промяна в начина на живот – поддържане на здравословно телесно тегло, извършване на редовна физическа дейност и предпазване на ставите от травми. Наднорменото тегло силно натоварва големите стави – коленни, тазобедрени и ставите на ходилото. Леките, до умерени физически упражнения поддържат мускулите силни и намаляват ставната болка и скованост. На пазара се предлагат хранителни добавки, които помагат на практикуващите редовно спорт и имащи претоварване в ставите за намаляване на възпалителния процес и защита на хрущяла. Флексодон С 800 е хранителна добавка, която съдържа комбинация от глюкозамин и хондроитин, веществата, които спомагат за поддържане на ставите и предпазват съединителната тъкан от износване.