Болки по време на растежа в детството и юношеството

Мускулно-скелетната болка при децата и юношите се проявява с епизоди на болки в краката, ръцете, гръбнака, врата, мускулите, ставите и дори костите. Тези болезнени кризи могат да се случат еднократно, да се повтарят често през кратък интервал от време, но могат да се появявят и в продължение на няколко месеца или години.

Нормални ли са болките в мускулно – скелетната система при децата и юношите?

Да. В тези възрастови групи болката в мускулите и ставите е много честа и е една от най-срещаните причини за оплаквания в педиатричните кабинети.

Винаги ли болката е причинена от ревматизъм или може да е свързана с по-тежко заболяване?

В повечето случаи болките в мускулно-скелетната система не са причинени от ревматични заболявания или други по-сериозни такива. Има редица причини за мускулно-скелетна болка освен , като например инфекциозни заболявания, ортопедични травми, нарушения в кръвната картина или така наречения мускулно-скелетен болков синдром.

Как могат да се разграничат различните причини за болка в мускулно-скелетната система?

Педиатърът ще постави първоначалната диагноза на вашето дете с болка в мускулно-скелетната система. Първоначалната анамнеза може да бъде допълнена чрез кръвни изследвания, изследвания на урината и радиологични тестове в зависимост от случая.

Какви са предупредителните признаци или симптоми на по-тежко заболяване?

1) болка винаги на едно и също място;

2) промени в общото състояние на детето като треска, загуба на тегло и липса на настроение;

3) промени около мястото или местата на болката, като подуване и зачервяване.

Какви са симптомите на мускулно-скелетния болков синдром?

Изключително силна болка в крайниците с неизяснена причина, често придружавана от кожни промени. Среща се по-често в юношеството, а средната възраст на започване на заболяването е 12 години. Дори лекото докосване на засегнатия крайник може да бъде силно болезнено за пациентите.  При някои деца с течение на времето се развиват промени в оцветяването на кожата, кожната температура, която е понижена и в изпотяването.

Доброкачествени болки на растежа

Най-често се наблюдава при деца между 6 и 13 годишна възраст, но може да засегне и по-малките. Болката възниква най-често в краката (зад колената, прасците или в бедрата) и обикновено е двустранна. Настъпва в повечето случаи в края на деня или през нощта и е причина за нощно пробуждане на детето. Интензитетът на болката е различен, както и честотота на появяването ѝ. При повечето деца болката намалява с леки масажи и аналгетици. Доброкачествените болки на растежа не пречат на рутинната физическа активност на децата и обикновено изчезват в късното детство.

Какво представлява синдромът на свръхподвижните стави?

Този синдром се характеризира с наличието на хипермобилност на ставите, т.е. разхлабване на сухожилията, което обикновено се случва след физическа активност. Някои спортни занимания като балет или художествена гимнастика, могат да бъдат фактор за отключване и усилване на болките при деца и юноши с хипермобилност на ставите. При деца, свирещи на пиано или цигулка, болките могат да засегнат пръстите на ръцете.Свърхподвижността намалява с възрастта. Лечение рядко е необходимо. За деца, практикуващи спорт, трябва да се използват средства за укрепване на мускулите и предпазване на ставите като функционални превръзки.

Какво е тунелен синдром?

Тунелен синдром , или RSI (повтарящи се стрес наранявания) е често срещано заболяване за тези, които използват компютри за дълги периоди от време. Той е резултат от повтарящи се движения при писане, работа с мишката или с конзола, които причиняват стрес и напрежение на китките и ръцете, и може да бъде болезнен и инвалидизиращ. Наблюдава се увеличение на честотата на RSI през последните години поради прекомерното използване на компютри и електронни игри от деца и юноши. Родителите трябва да следят за правилната поза пред компютъра и да ограничат часовете на използване на интернет и видеоигрите.

Какво представлява младежката фибромиалгия?

Фибромиалгията се характеризира с мускулни и ставни болки в различни части на тялото и с хронична умора. Тя може да засегне деца от различни възрастови групи, но е по-честа при юношите. Оплаквания като депресия, тревожност, безсъние, хронично главоболие и умора. Лекарите не са сигурни какво причинява фибромиалгия, но се смята, че генетиката играе важна роля. Много деца с фибромиалгия имат родители, страдащи от този синдром. Според Националния институт за здравеопазване около 80 до 90 процента от пациентите с фибромиалгия са жени.

Как се лекува болката на мускулно-скелетната система?

За лечението на мускулно-скелетните болки е важно да се установи основното заболяване и да се предприеме съответното специфично лечение. По принцип трябва да се избягва употребата на медикаменти, които се използват само за ограничаване на болката. В случаите на „нарастваща болка“, някои мерки, като например масаж на засегнатия крайник, могат да покажат добри резултати. Физическите и спортните дейности на детето не трябва да се ограничават. Аеробните упражнения трябва да се стимулират, особено при случаи на фибромиалгия. Определянето на честотата на емоционалните смущения, свързани с оплакванията от хронична болка в крайниците, оценката им и последващите косултации с психолог могат да бъдат от голяма полза.