Храни, които спомагат за укрепването на ставите

Ставите осъществяват връзките в човешкото тяло между костната и мускулната система и заедно осигуряват преместването на тялото в пространството. Те са раположени на различни места като колената, лактите, китките, глезените и раменете и позволяват на костите и хрущялите да се движат в отговор на мускулните контракции.

Отдавайки внимание на огромното им значение за организма и безболезненото ни движение до дълбока старост е много важно да се грижим добре за здравето на ставите. Но как да го правим? Кои храни и добавки са полезни за поддържане на доброто им състояние?

За доброто функциониране на ставите е важно да имаме активен начин на живот, да се движим достатъчно, да не допускаме наднормено тегло, което затруднява тяхната работа, да разтягаме и затопляме тялото преди физическа тренировка, да подобрим здравината на мускулите си и разбира се да не подлагаме тялото си на усилия, извън неговата издръжливост.Освен това храната играе важна роля и допринася за доброто състояние на ставите. Така че нека разгледаме списъка с храни, които трябва да присъстват в менюто ни и които ще ни помогнат да предотвратим ставните заболявания.

Риба

Рибите от студените морета като сьомга и скумрия са добра храна за ставите, тъй като осигуряват омега-3 мастни киселини, спомагащи за поддържането на здравето на ставите и допринасящи за намаляване на възпалението, което причинява ставна болка и чувствителност при хора с ревматоиден артрит. За тези, които не харесват рибата, решението е да се приемат омега-3 добавки, но е важно да се консултирате с лекар, за да разберете кой тип продукт е най-подходящ за вашия случай.

Кисело мляко

Друга добра храна за ставите е киселото мляко, което се състои бактерии, помагащи за намаляване на отоците и чувствителността на ставите.

Семена на чия

Подобно на рибата, семената на чия са добра храна за ставите, тъй като са огромен източник на  омега-3. Освен това те съдържат калций и магнезий в състава си, две хранителни вещества с особена важност за ставите и костите. Магнезият се използва за намаляване на болките в ставите при някои заболявания.

Зелен чай

Смята се, че напитката може да помогне за облекчаване на болката в ставите, особено при хора, диагностицирани с ревматоиден артрит. Съединение, открито в зеления чай, възпрепятстват образуването на молекули, предизвикващи възпаления и ерозия  в ставите. Напитката съдържа още и катехини, които предотвратяват разрушаването на хрущяла и намаляването колагена, пряко свързани свързани с отслабване на ставите.

Семена от нар

Неговият прием се препоръчва за здравето на ставите благодарение на факта, че съдържа вещества, наречени флавоноли, които имат противовъзпалителен ефект.

Череши и кайсии

И двата плода имат в състава си така наречените антоцианидини, които помагат да се контролира възпалението. В допълнение, те са източник на магнезий, който, както видяхме, е минерал, свързан с облекчаване на болката.

Джинджифил

Джинджифилът съдържа съединения, които облекчават отока и болката. Това може да бъде от полза за тези, които страдат от ревматоиден артрит. Важно е обаче да знаете, че тези съединения се намират в близост до кората на корена. Ето защо, се препоръчва просто тя да се изстърже, вместо напълно да се бели.

Амарант

Семената на амаранта не съдържат, състоят се от пептид (верига от аминокиселини), наречен луназин (луназин), който има противовъзпалително действие.

Ябълка

Друг плод, който присъства в нашия списък с полезни за ставите храни е ябълката, източник на антиоксиданти, които също действат в борбата срещу възпаленията. Плодът е източник на кверцетин, който е естествено антихистаминово (антиалергично) съединение и спомага за подобряване на здравето на кръвоносните съдове, пренасящи хранителните вещества и кислорода до ставната тъкан.

Куркума

Куркумата има силен противовъзпалител ефект и за това може да се употребява за лечение на разнообразни възпаления. Заради тези си свойства куркумата е страхотно средство срещу артрит.

Зеле и броколи

Установено е, че поради наличието на вещество, наречено сулфорафан, зелето и броколите са мощен антиоксидант, подпомагащ защитата на клетките от негативното влияние на свободните радикали и могат да допринесат за защита срещу увреждане на ставите.

Протеини

Протеините са важни за изграждането на здрава съединителна тъкан и неподходящият прием на хранителните вещества може да доведе до намаляване на силата и загуба на мускулна маса. Важно е да се грижите за мускулите, защото те поддържат ставите. Слабите мускули не могат да изпълнят тази функция правилно и могат да увеличат напрежението и натоварването, на което те са подложени.

Източници на витамин B

Ниските нива на В витамини могат да увеличат риска от дегенерация на ставите. Затова е важно да включим в менюто си храни като риба, черен дроб, кестени, авокадо, зеле, спанак, слънчогледови семки, овесени трици, бадеми, фъстъци, гъби, банани, сливи, лешници, яйца, мляко и морски дарове.

Хранителни добавки

Определени хранителни добавки като Флексодон С800 помагат за поддържане на нормална структура и функциониране на ставния хрущял при хора в напреднала възраст, със свръх тегло или подложени на свръх натоварване. Комбинацията от глюкозамин, хондроитин и витамин С подпомага защитата на хрущяла и образуването на колаген за нормалната функция на ставата.