Спортувате? А грижите ли се за ставите си?


Николай Чолаков
/фитнес треньор/

https://www.facebook.com/Nikolay.Cholakov.official/

Instagram – nikolay.cholakov.official

Фитнес треньорът Николай Чолаков съветва как да се грижите добре за ставите си.

Активният спорт е от значение както за хубавата фигура на тялото, така и за добрия тонус. Когато той е съчетан със здравословен хранителен режим и достатъчно почивка, резултатът е видим и осезаем. Активният спорт обаче колкото е полезен за здравето ни, толкова може да бъде и вреден. При интензивно натоварване на тялото, ставите са подложени на висок риск от износване и ако не се положи подходяща грижа навреме, това може да се отрази негативно върху тях.

Всеки, който спортува, независимо дали е напреднал или начинаещ, трябва да бъде отговорен в спорните си начинания и да се грижи за доброто състояние на тялото си. Особено във фитнеса се случва много често, поради продължително неправилно изпълнение на дадено упражнение, трениращият да получи дискомфортни, а често и силни болки в ставите. При липса на подходяща грижа всеки спорт крие риск за тях!

Ето няколко важни правила за грижа за ставите, които е добре да следвате, когато спортувате:

  • Превенцията е ключът към поддържането на добро състояние на ставите за по-дълго време;
  • Загряването и разтягането са може би най-важните при всяка тренировка. Чрез тях ставите се подготвят за по-сериозното последващо натоварване;
  • Спортувайте според правилата – винаги изпълнявайте коректно упражненията, за да не правите грешни движения;
  • Не надценявайте силите си и не правете рискови натоварвания;
  • Използвайте подходящи хранителни добавки – те подпомагат поддържането на нормалната структура и функциониране на ставния хрущял;
  • Не пренебрегвайте почивките между натоварванията – организмът има нужда от възстановяване;

Веществата, които поддържат ставите са глюкозаминът и хондроитинът. Те са съставки, които естествено се синтезират в човешкия организъм. Тяхната функция е да предпазват съединителната тъкан от износване, а тя от своя страна, изгражда ставите, сухожилията и кожата. В следствие на интензивно физическо натоварване на тялото, тяхното количество в организма намалява. Както човешкият организъм има нужда от храна, за да има енергия и да бъде жизнен, така и ставите имат нужда от глюкозамин и хондроитин, за да функционират добре. За съжаление няма храни, с които може да си ги набавим, но на пазара се предлагат хранителни добавки, които спомагат за това.

Флексодон С 800 е хранителна добавка, която съдържа комбинация от глюкозамин, хондроитин и витамин С. Осигурява дълготраен комфорт на ставата, като повлиява благоприятно функцията на ставите и хрущяла.