Кои професии най-често се оплакват от болки в ставите и защо?

Когато настъпи времето за избор на професия, надали се замисляте какви биха били последиците от нея в здравословен аспект, освен най-очевидните натовареност, стрес или нарушаване на съня. Евентуалните проблеми се появяват на много по-късен етап и затова е добре да се вземат мерки навреме, за да продължавате да обичате работата си без да чувствате дискомфорт когато я практикувате. Един от най-често срещаните проблеми, обвързан със заеманата позиция на тялото и крайниците по време на работа, е болката в ставите. Ето кои са професиите, които трябва да имат „едно наум“ преди да са почувствали по-сериозни неприятни усещания.

Строителни работници

Работещите в сферата на строителната индустрия, подложени на ежедневни тежки физически натоварвания, са предразположени към поява на болки в ставите. Тежките товари, постоянното изкачване на етажи, изграждането и изкачването на скелета не са единствената причина за това. За тях допринасят и машините, произвеждащи силни вибрации. Работниците, използващи пневматичен чук са по-предразположени към поява на болки в ставите в областта на раменете, ръцете, китките, споделя специалистът по артритни заболявания в Медицинския колеж в Тусон, Аризона, д-р Ерик Гал.

Музиканти

Животът на успешния музикант често е повод за благородна завист, заради пътуванията по света, срещата и работата с нови хора и най-вече музиката. На пръв поглед изглежда приятно занимание, но медалът винаги има две страни. Работата с различните музикални инструменти, независимо дали тялото е в изправено или седнало положение, натоварва ставите, което важи и за други професии с артистична насоченост като танцьори и актьори. При музикантите превенцията на болките в ставите зависи от избора на инструмент. Цигуларите например имат често оплаквания от болки в ставите на ръцете и е препоръчително да практикуват упражнения със захващане на топка, за да намалят болката в раменете, китките и пръстите.

Учители

Учителите и останалите професии, за които ходенето на работа е свързано с почти целодневно стоене на крак, са предразположени към болки в ставите на краката. За тях ортопедите препоръчват да избират подходящи обувки, които да осигуряват комфорт, необходим за работния ден. Високите токчета засилват риска от болки в ставите на краката и не осигуряват стабилност на глезените и ходилата.

Спортисти

Професионалните спортисти, които подлагат телата си на различни физически натоварвания, влизат в рисковата група за поява на болки в ставите. Вдигането на тежести, леката атлетика, футболът, баскетболът, тенисът – всички представители на тези спортове често страдат от болки в ставите.

Шофьори

Целодневното шофиране, което при международните шофьори е почти денонощно, е предпоставка за изявени болки в ставите, предимно в гръбнака. За тях е препоръчително да имат правилна стойка зад волана, за което могат да помогнат допълнителни възглавници, които помагат на гърба да бъде изправен, а позицията на тялото – подобрена.

Изборът на професия се определя от личните интереси и дори последици като поява на болки в ставите не трябва да променят отношението към нея. Но все пак специалистите препоръчват да се избират подходящи облекла, обувки и инструменти, които да облекчават работата, да ограничават излишното натоварване, което би било предпоставка за поява на болка в ставите. В допълнение може да се следва и подходящ хранителен режим или да се приемат хранителни добавки, които да спомагат ставните функции и подвижност.

Прочети още:

Какво се случва с костите през различните възрасти?

Кои спортове са най-подходящи след 40?

Болки в ставите на ръцете и краката – какви са причините?

Млякото – полезно или вредно за човешкия организъм?

Кръвни изследвания за здравето на костите

Остеопороза – избегнете я с добри навици