Няколко мита за болките в ставите

Болките в ставите не са проблем, който ще намине за кратко и ще отмине от само себе си. Взимането на мерки навреме е най-доброто, което можем да направим, затова посещението при специалист – ортопед е задължително. В действителност обаче първото и понякога единствено нещо, което повечето от нас правим е да се „посъветваме“ с интернет. Точно затова ще се опитаме да разбулим поне някои от митовете за болките в ставите.

Изпукването на кокалчетата причинява артрит

Заплахата за последствията от изпукване на кокалчетата започва още от детска възраст и много често се предава от поколения на поколения. Професор Марк МакКилан от Мичиганския университет твърди нещо по-различно: пукането на кокалчетата, което за едни е повече от удовлетворяващ звук, а за други по-скоро ефект от хорър- филм, в действителност се дължи на вакуумен феномен. Характерният звук на пукане се получава при натиск на натрупания излишък от азотен газ, намиращ се в човешката кръв. Счита се дори, че изпукването е идеален метод за възвръщане на енергията, затова и след играта „сол-пипер“ някои хора усещат приток на енергия.

Единствено възрастните хора са застрашени от ставни заболявания

Вярно е, че артрозата, която се свързва с износване на хрущялните връзки между ставите е характерна най-вече за възрастните хора, но за съжаление някои възпалителни заболявания на ставите могат да засегнат и по-млади хора, дори деца. Такива заболявания са болестта на Бехтерев, синдрома на Райтер и ревматизъм, който се получава при приблизително 3% от засегнатите от инфекция със стрептококови бактерии. А що се отнася до коленните стави, там характерното „скърцане“ може да се появи и на двадесет и тридесет годишна възраст.

Медицината познава над 50 вида артрит, но това не означава, че болката в ставите е причинена от него. За да се установи наличието му са нужни обстойни прегледи и подходящо лечение. При опасение за наличие на заболяването е редно да се търси мнението на специалист.

Добре е да се избягва физическото натоварване

Че трябва да се избягват физическите упражнения, също е мит. Редовните упражнения са повече от препоръчителни и не трябва да се пропускат. При първи появи на болки в ставите независимо от възрастта, е необходимо да се въведат определени хранителни навици и спорт.  

Грейпфрут и накиснати в ром стафиди лекуват от артрит

Артритът не е грип, който изчезва след лечение с медикаменти и храни. Но промяна в хранителния режим може значително да намали оплакванията. С правилна диета и разнообразно меню до някъде дори може да се забрави за болката.

Наднорменото тегло, в комбинация с високи нива на стрес също са сред причинителите на артрит, а най- застрашени са хората, работещи в сферата на тежкия физически труд, където е и най-вероятно да се получават лоши травми.