Защо да изберете йога при болка в ставите?

Когато болката в ставите, заради артрит, се превърне в ежедневен дискомфорт,  не е време за оплаквания, а за откриване на решение на проблема. Сигурно не сте вярвали, че тайната на облекчението може да се крие в спорта. Да, това е едно от решенията и си има причина повечето хора, страдащи от артрит да забравят за болката благодарение на йогата.

Доказано е, че тя оказва благоприятно влияние при пациенти с артрит, а според последните проучвания е подходяща за всички разновидности на болестта и има дълготраен и качествен ефект. При редовно практикуване се наблюдава облекчаване на симптоми като болка в ставите, подобряване на пластичността им, понижаване на нивата на стрес и притеснение и дори води до по-добър сън.

Йогата предлага голямо разнообразие от упражненията, което означава, че трудно би ви омръзнала и е почти невъзможно да останете с усещането за повторяемост и монотонност при практикуване.

Лекар от Калифорнийския университет, С. Еванс, провежда изследване, което цели да установи дали наистина този спокоен и разтоварващ спорт има толкова добър ефект върху артрита. Изследването трае шест седмици, а участниците са жени, страдащи от ревматоиден артрит. От тях се изисква да правят йога упражнения всеки ден. В края на експеримента д-р. Еванс остава изумена от получените положителни резултати, установени при всички участнички.

Помагат ли йога упражненията при възпаление?

Доскоро лекарите смятаха, че йога упражненията имат успокояващо действие, но не влияят пряко върху възпаленията. Водещ изследовател с докторска степен в Университета на Охайо доказва обратното. В изследването си той сравнява кръвните показатели при възпаление на 50 жени, преди и след период на практикуване на йога. Участничките в изследването са разделени на 2 групи – начинаещи и напреднали. Резултатите на по-опитните дами показали по-ниски нива на възпаление, а начинаещите – по-високи.

Някои форми на артрита, особено автоимунното заболяване ревматоиден артрит, се изразяват с подуване на ставите, зачервяване и болка. В такива случаи се препоръчва изпълнение на йога упражнения, които имат успокояващо действие и не натоварват излишно организма.  

Практикувайте йога всеки ден

Йогата е перфектният спорт, който може да се практикува у дома, не изисква сложни и тежки уреди. За новаците в това изкуство има огромна информация в интернет с подробно описани упражнения и видео уроци, които са много полезни и с тях спокойно може да се пропусне посещаването на курс в кварталната спортна зала.

Ако пък смятате, че не можете сами да сте си мотиватор, винаги можете да потърсите за помощ професионален треньор по йога, който да подбере най-подходящите за вас йога пози. Важно е да започнете с по-леки упражнения, без да се натоварвате излишно, като повишавате трудността на упражненията постепенно.