Добра форма и след морето – мисията е възможна

Цяла година ограничения, а още с първата крачка по главната морска улица изскачат палачинки с шоколад и банан, понички, пасти, пици, сладки фрапета, сладоледи и какво ли още не. Тенденцията е такава, че щом човек се озове на почивка, това означава, че трябва да си почине от всичко, от натрупания стрес, еднообразието на ежедневието и най- вече от хранителния и физическия режим, защото той е не по-малко уморителен. Кой може да има толкова силна воля, която да устои на сладките изкушения? Със сигурност има такива герои, но ако вие не сте от тях, продължете да четете.

Щом продължавате, това означава, че обичате да се глезите, особено на морето. Поради тази причина сигурно освен морски пясък и мидички, след почивката се прибирате и с няколко допълнителни килограма. Само с диета не става, но не се отчайвате, има техники за бързо и качествено справяне с килограмите.

Лека диета

Не стресирайте организма с тежки ограничения. Американските диетолози съветват да се състави добре балансирана диета, която да включва разнообразие от зеленчуци, ядки и плодове. Месото също е важно, но не се прехласвайте по пържолите и се опитайте да намалите мазнините. За да може тялото да започне да изгаря излишните мазнини, жените трябва да приемат между 1000 и 1200 калории дневно, а при мъжете  менюто не трябва да надвишава 1600 калории. И най-вече пийте повече вода. Ако я забравяте, сложете си бутилка от 1,5 л. на бюрото и се старайте да я изпиете до края на работния ден.

Започнете тренировки

При положение, че досега не сте били активно спортуваща личност, то сега е точното време да се превърнете в такава. Започнете с леки упражнения за раздвижване, които може да се практикуват и у дома. След това преминете на следващото ниво като се настроите да тренирате между 3-4 дни седмично, без да се натоварвате, като с напредване на времето започвате да увеличавате тренировките. Ако сте решили да тичате, недейте да се изсилвате още с първото ходене в парка, защото мускулната треска бързо  ще ви откаже. Първата стъпка е да си поставите цел от определени километри, които да се научите да изминавате. След това отидете до парка и да започнете да тичате на интервали. Първо 1 минута тичане, след което не сядайте, а предприемете бързо ходене, отново 1 минута и така редувайте. С всеки ден увеличавайте времето на тичане и изминатото разстояние, докато постигнете целта си.

Сложете край на рутината

Разнообразието е една позната, но неспазвана тайна за щастлив живот. Направете го част от ежедневието си. Започнете да правите различни неща по-често. Изберете си един ден от седмицата, в който да се приберете пеша от работа. Следващият уикенд се разходете из планината по пътеки, по които не сте минавали досега. Запишете се на непознат за вас спорт. Ако обичате йога, отидете веднъж на пилатес или на тае-бо. Потърсете и пригответе по-здравословен вариант на любимото ви ястие.

Ако спазвате тези три техники, няма начин да не се похвалите с трайни резултати. А има и още един плюс. Различните седмични занимания ще се отразят и на креативността ви, ще започнете да забелязвате повече детайли, да създавате нови познанства и да имате все повече и интересни теми за разговори и цели за постигане.