Чаша вино или бира на ден може да се окаже приятел на костите

Има ли някакво отношение консумацията на алкохол върху здравето на костите? Множество изследвания доказват връзката между приема на алкохол, костната плътност и риска от фрактури, като данните не са винаги в съзвучие. Все пак в последните няколко години се наложи мнението, че чаша вино или бира могат дори да окажат благоприятно влияние върху костната система на човек.

Вино и бира потенциални съюзници срещу остеопорозата

Докато умерената консумация на алкохолни напитки се асоциира с по-голяма плътност на костите, то по-големите количества и градуси на алкохола имат точно обратния ефект. Има значение какъв е видът на алкохолните напитки. За  предпочитане са виното и бирата.

В бирата, например, „заподозрените доброжелатели“ са силиций и фитопрогестерон, които подпомагат доброто състояние на костната система.  Умереното количество бира може да помогне на спортуващите да се „съвземат“ след по-голямо физическо натоварване. В Университета в Гренада, Южна Испания, е проведено проучване, което доказва, че благодарение на своите органолептични характеристики и състав бирата има положителен ефект след силно потене, тъй като възстановява загубените минерали. Това се отнася най-вече за така наречените светли бири, съдържащи по-голяма концентрация на ортосилициева киселина. Разбира се, учените подчертават, че става дума за чаша бира на ден, не повече, в противен случай ефектът е отрицателен.

Плюсове в полза на виното

През 2015 г. в научното списание „Osteoporosis International“ бива публикувано изследване, опиращо се на данни върху 3,7 милиона души. Данните показват, че при консумация до 1 чаша вино дневно (средно това е около 12,5 гр. алкохол), намалява рискът от фрактури. Съответно приемът на повече вино – средно 4 чаши на ден (около 50 гр. алкохол) увеличава рискът от фрактури. Проучването не уточнява вида на виното, т.е. бяло или червено.

Чрез виното се увеличават нивата на естроген – хормон, който забавя износването на костите, като в същото време ускорява образуването на нова костна тъкан.

Виното подпомага паметта. Тест, направен сред възрастни на около 70 години извежда следните резултати: тези, които са приемали обикновено по чаша вино на ден, се справят по-добре с различен тип когнитивни задачи, в сравнение с въздържателите. Освен това виното предотвратява появата на съсиреци и намалява риска от възпаление на кръвоносните съдове, тези две усложнения на кръвоносната система се отразяват директно и върху когнитивните процеси, а не само върху сърдечно-съдовата система. Виното донякъде подпомага повишаването на добрия холестерол, който от своя страна не позволява запушване на артериите.

Виното в полза на имунната система. Научно изследване, проведено във Великобритания, извежда следните резултати: тези, които са пили през живота си средно по една чаша вино на ден намаляват с 11% риска от инфекции с бактерията хеликобактер полири, причиняваща гастрит, язва и рак на стомаха. Испански учени пък установяват, че е достатъчна половин чаша вино на ден, за да намалее рискът от зараза със салмонела.

Виното намалява до 50% риска от поява на рак на яйчниците. Учените подозират, че това може да се дължи на съдържащите се във виното антиоксиданти  и фитоекстрогени, които имат противотуморни свойства.

Виното предпазва и от проблеми с кръвната захар. Според проучване проведено в Харвардския медицински институт сред жени в предменопауза, показва че жените, приемали средно по чаша вино на ден са почти два пъти по-малко застрашени от развитие на диабет от Тип 2.