Остеоартрит: още една причина да наблегнем на омега-3 мазнините

Омега-3 мазнините понижават кръвното налягане, увеличават нивата на растежния хормон, спомагат предотвратяването на ракови образувания, депресия, диабет, мигрена, затлъстяване, псориазис. И не с това се изчерпва списъкът от здравословни проблеми, върху които омега-3 мазнините оказват почти „магично“ влияние! Омега-3 мазнините имат противовъзпалително действие, а това означава, че са повече от полезни за хора, генетично обременени или страдащи от артрити и в частност от остеортрит.

Какво точно са омега-3 мазнините?

Омега-3 киселините са полиненаситени мастни киселини, които се съдържат най-вече в рибата, в някои видове семена и сурови ядки. Те доставят на организма вещества, необходими за правилното му функциониране. Омега-3 мастните киселини са основни компоненти на нервната система, водят до намаляване на триглециридите в кръвта, влияят върху понижаването на лошия холестерол. Когато се приемат в правилна пропорция с останалите мастни кисели, имат противовъзпалителни свойства.

Мазните риби, като скумрия, сардини и хамсия са особено богати на омега-3 мазнини. Не са за подценяване и тези, които живеят в студени води – сьомга и пъстърва. Все пак трябва да се има предвид, че има значение дали рибата е отглеждана, тъй като отглежданата риба за разлика от уловената, се храни с фуражи, а не с други риби и планктон, което води до по-ниското съдържание на омега-3 мазнини.

Омега-3 мазнините и остеоартрит

Различни независими проучвания, проведени в Европа и Америка доказват, че омега-3 мазнините влияят положително при артрит. Проведени са опити върху морски свинчета, които са били генетично предразположени към артрит. След въвеждане на хранителен режим, богат на омега-3 мазнини, симптомите на артрит намаляват значително. Изборът на морски свинчета не е бил случаен, предварително направени проучвания доказват че остеоартритът при тях и хората се развива по подобен начин.

Самите възпалителни процеси се дължат на увеличеното количество на цитокини, което от своя страна е резултат от дисбаланс на омега-3 и омега-6 мазнини. И тъй като досега стана дума единствено за омега-3 мастните киселини, накратко: омега 6-мастните киселини се съдържат в растителните мазнини (слънчогледово, соево, орехово, царевично, фъстъчено олио), храни от животински произход (масло, яйца, свинска мас, пилешко месо и др.). Омега-6 мазнините са необходими за жизнено-важни процеси, протичащи в човешкия организъм, като съсирването на кръвта, освен това поддържат здравето на кожата. Редовният им прием не би трябвало да се подлага под въпрос.

Проблемът настъпва, когато количеството на омега-6 мазнини надвишава неколкократно това на омега-3 мазнините. При голяма част от хранителния режим на съвременния човек става дума за съотношение 20:1 спрямо омега-3 мазнините. Този дисбаланс отключва и споменатите вече възпалителни процеси в ставите, водещи до сърдечно-съдови заболявания и остеоартрит.

Комбинация от омега-3 мазнини и глюкозамин сулфат

Според проучване, публикувано в Advances in Therapy, пациенти с умерен до напреднал стадий на артроза на коляното, реагират изключително положително на терапия, включваща глюкозамин сулфат и омега-3 мазнини. Те усещат значително облекчаване на болката.

Глюкозаминът е естествена съставка в човешкото тяло. Той е основен компонент на ставния хрущял, ставните връзки и сухожилията. Глюкозамин сулфатът значително стимулира хрущялните клетки при синтеза на глюкозаминогликани и колаген. Той увеличава  и синтеза на хиалуронова киселина, която смазва ставните тела и поддържа гладки хрущялните повърхности. На базата на глюкозамин сулфат, хондроитин и витамин С е хранителната добавка Флексодон С.