Млякото: полезно или вредно за човешкия организъм?

Млякото е съществен източник на вещества, особено необходими за здравето на човек. Драстичното премахване от менюто може да доведе до сериозни усложнения, свързани с растежа на клетките и здравината на костите. Известно е, че млякото е повече от необходимо в борбата с остеопорозата, все пак:

Какво съдържа чаша прясно мляко?

  • Калций – абсолютно необходим за здравето на костите и поддържането на оптимални стойности на кръвното.
  • Качествени протеини – 3 чаши мляко на ден задоволяват приблизително половината от нуждите от протеини и аминокиселини на един възрастен човек.
  • Калий – калият е от съществено значение за контрола на клетъчния обем и преминаването на важни елементи през клетъчната мембрана, на които млякото е особено богато, затова е предпочитана напитка от спортистите.  
  • Витамин А – витамин А спомага зрението, растежа на клетките, костите и функционирането на имунната система. Липсата на витамин А по време на бременност може да доведе до сериозни проблеми.
  • Витамин D – безспорно един от най-важните витамини за здравето на костите, освен това защитава организмът от рак, множествена склероза, депресии.
  • Фосфор – чаша мляко осигурява почти ¼ от дневното количество фосфор за възрастен. Фосфорът освен, че е важна съставка на ДНК, е от съществено значение за здравето на зъбите, костите, мускулите и нервните клетки.
  • Витамин В – витамините от В-групата играят важна роля за превръщането на поетата храна в енергия. Намаляват риска от остеопороза.
  • Вода и въглехидрати – млякото е с високо съдържание на вода. Колкото повече течности даваме на тялото си, толкова по-добре. Въглехидратите от своя страна са горивото за човешкия организъм, ползата от тях също е безспорна.

Непоносимост или алергия към млякото

Оказва се, че около 15% от населението има развита непоносимост към лактозата. Това се дължи на факта, че организмът не произвежда лактаза – ензим, подпомагащ разграждането на лактозата, която е вид захар в млякото.

От друга страна все по-често се наблюдават чисто алергични реакции към белтъците (протеините) на млякото. Алергията се изразява в третиране на млечните белтъци като застрашаващи организма вещества, в резултат на което действието на изградените към млечните белтъци антитела, води до поява на кожни възпаления, проблеми с храносмилателната система, респираторни заболявания и задух.

Дали тогава не е по-добре да се пазим от млякото? Кой е крив и кой е прав?

Всеки, който не страда от споменатите по-горе непоносимост и алергия към белтъците на млякото, с помощта на чаша мляко или други млечни продукти, като кисело мляко и сирене доставя изключително необходими за организма белтъци, калций, калий, фосфор, магнезий и витамини.

В същото време обаче срещу привържениците на млякото застават резултатите от научни изследвания, според които млякото води до повишаване на холестерола, проява на гастрити и дори до ракови заболявания на червата.

Можем ли да говорим за здравословно и нездравословно мляко?

Истината е, че днес кравите произвеждат повече литри мляко на ден в сравнения с отминали години. Това обаче е за сметка на затрудненото им храносмилане, поради вида на ползваните фуражи. Освен това биват третирани с множество лекарства и антибиотици, което се отразява върху качеството на млякото.

Все повече се налага мнението, че за да се насладим на чаша мляко, както в доброто старо време, трябва да сме сигурни, че млякото е от „био-крави“. Какво означава това ли? Био-кравите пасат на свобода, движат се повече, пасищата, на които биват водени не са засегнати от пестициди, изкуствени торове и други химикали.

Нека се има предвид също, че човешкият организъм приема много по-добре козето и овчето мляко, тъй като са по-лесно смилаеми.