Коксартроза – мерки навреме!

Костите и ставите са част от тялото, но често се пренебрегват до момента, в който не се появят оплаквания. Често хората, забързани в ежедневието си, не обръщат внимание на проблеми като болки в горната част на крайниците. Обикновено те отдават този дискомфорт на голямо физическо натоварване. Зад този малък на пръв поглед сигнал, обаче може да се крие сериозно заболяване на костите. А един пренебрегнат проблем с времето се задълбочава.

Каква може да бъде диагнозата? Често срещано заболяване, свързано с тазобедрените стави, е коксартрозата. То уврежда ставния хрущял и костта под него. Първият симптом   обикновено е слаба, бързо изчезваща и непостоянна болка в гънките на слабините. Тя се появява при продължително физическо натоварване или в първите моменти след прекъсване на по-продължителен покой. Постепенно тези симптоми и случаите, в които се усеща неудобство при ходене зачестяват.

Защо трябва да се вземат мерки навреме? Дискомфортът при движение и болката са достатъчна причина за посещение на лекарския кабинет където може да се установи все още ранният етап на заболяването. След преглед се установяват възникналите промени. Ако не се вземат своевременни мерки, движението на тазобедрената става започва да се ограничава (това се дължи на появата на остеофити или казано на по-достъпен език-шипове) и се стига до изменение в цвета и структурата на хрущяла, който покрива ставата. В самата кост е възможна и постепенната поява на костни кисти. На този етап несъзнателно се появява и куцане, защото то донякъде облекчава болката и щади крака.  При последния стадий на коксартрозата се стига до скъсяването на болния крайник, което се дължи на увреждането на ставата и мускулите около нея. Ходенето става все по-болезнено, движенията на крайника в различни посоки – почти невъзможни.

Когато заболяването е вече факт… Първоначално винаги се препоръчва покой, с цел облекчаване на болките. Трябва да се обърне внимание и на теглото на пациента, ако е необходимо то да се регулира чрез специален хранителен режим, изготвен от лекуващия лекар. Въпреки препоръчителната почивка е важно да се посещава кинезитерапевт, които да показва различни упражнения, съобразени с индивидуалното състоянието. Това е необходимо, защото липсата на всякакво движение би влошило състоянието. Единствено чрез подходяща активност хрущялите и ставите  се поддържат в добро състояние. В случая самолечението и правенето на упражнения, които не са препоръчани  от специалист крият риска от влошаване на състоянието.

Когато се вземат мерки навреме, правят се упражнения, медицински масажи, взимат се предписаните обезболяващи медикаменти и се изпълняват съветите на лекуващия лекар, може да се поддържа добро състоянието на костите. В противен случай, при откриване на коксартроза в късен стадий и прекалено износване на тазобедрената става, единственото решение е оперативна намеса, при която износената става се сменя с изкуствена. Затова, както при всяко друго заболяване, превенцията и взимането на своевременни мерки са от първостепенно значение.