Във форма и след 40 години. Кои спортове са най-подходящи?

Трябва да се спортува редовно, дори и след 40-те. Тези, които го правят редовно сигурно ще се съгласят веднага, докато тези, които нямат такива изградени навици, ще попитат дали не е късно вече за това. Отговорът е категоричен – не, не е късно!

Не е задължително да сте спортували преди това. Можете да започнете сега като тялото ви ще се отблагодари в дългосрочен план. След навършване на 30 години сърцето и мускулите започват да губят тонуса, който са имали преди и максималният им потенциал спада с около 20%. Метаболизмът също се забавя, което оказва влияние на цялото тяло. Започва неволно повишаване на телесно тегло дори и при запазване на същите хранителни навици. В допълнение и костите са изложени на риск. Пикът на травмите, счупванията, изкълчванията и разтеженията е именно между 30 и 50-годишна възраст.

Ползите от активния начин на живот са многобройни, но това в никакъв случай не означава да се впуснете в спортове, които могат повече да ви навредят, отколкото да ви помогнат. Препоръчват се дейности, които натоварват цялото тяло и са с понижен риск от травми. Ето най-често практикуваните от тях:

Тичане. То е предпочитано от много хора, защото не изисква посещение на специална зала в определен час. Това, което трябва да се има предвид е, че е необходима добра подготовка на ставите и мускулите чрез загряване, както и разтягане след края на тренировката. Препоръчва се тичането да е с продължителност от 1 час. За да има положителен ефект върху тялото, е желателно да се практикува на регулярни периоди от време. Еднократните тренировки не носят полза в дългосрочен план. Не се препоръчва при хора с болки в гърба.  

Плуване. За разлика от тичането, то е подходящо и за хора, които имат болки в гърба. Водата е тази, която ни кара да се чувстваме по-леки и улеснява движенията на тялото, които са по-плавни и равномерни. Това е препоръчителен спорт за всяка една възраст. Той подсилва мускулатурата и подобрява функцията на дробовете.

Тенис. Един прекрасен спорт за раздвижване на цялото тяло. Ако си намерите добра компания, може да го направите и едно чудесно забавление и начин за изразходване на негативна енергия. Като бонус може да го ползвате и като метод за отслабване, само че в този случай са необходими поне 3 тренировки седмично.

Каране на колело. То също е полезно за всяка една възраст, най-вече защото е свързано с практикуване на спорт на открито. Резултатът – подобрява цирколацията на кръвта, поддържа общия тонус и помага за добрата форма на мускулите на краката и седалището.  

Пилатес. Практикуването на пилатес носи ползи за тялото, сходни на каланетиката и йогата. Стойката се подобрява, както и гъвкавостта. Повишава се и мускулният тонус. В допълнение тази активност има и релаксиращо действие.

Танци. След 40 години, професионалистите препоръчват практикуването на класически танци, ако преди това не сте танцували. Това е един чудесен начин да се забавлявате, да намирате нови приятели и познанства, като в същото време се тонизирате, раздвижвате цялото тяло и подобрявате координацията си.

Започването на активен начин на живот е предпоставка да се изградят полезни навици, които да се спазват през следващите години когато става все по-трудно практикуването на спорт, когато това трябва да се случи за пръв път и тялото няма тренинг.

И не, не е късно да започнете дори на 40! Доказва го изследване, направено във Франция.  В него участват 40 души между 55 и 70 години. Разделени са на 3 групи (1 група – никога не са тренирали или са го правили под 2 часа седмично, 2 група – тренирали са поне 7 часа седмично в продължение на 5 години и са започнали след 30 години, 3 група – – тренирали са поне 7 часа седмично в продължение на 5 години и са започнали след 40 години). Всяка група тича и кара колело, след което се измерва сърдечният ритъм  и количеството извлечен от кръвообращението кислород. Логично при първата група резултатите са по-ниски: 70 удара в минута и 33 мл/мин/кг количество кислород. Това, което е интересно са резултатите при втората и третата група, които са почти идентични: 57 удара в минута (2 група) и 58 удара (3 група) и респективно 47 мл/мин/кг (2 група) и 45 мл/мин/кг (3 група).

Изводът? Дори да не сте спортували когато сте били на 30, то и на 40 не е късно да започнете – сърцето винаги е готово да подобри функциите и работата си. Въпросът е кой спорт да изберете, а не кога да започнете, защото тук отговорът е само един – сега!