Какво се случва с костите през различните възрасти?

Костите са част от скелета – опорната част в нашето тяло. Въпреки че функцията им е толкова важна, рядко се сещаме за тях до настъпване на възраст, в която те започват да се „обаждат“ и да напомнят за себе си. За да вдигнем максимално тази възраст е добре да знаем какво се случва с костите във всеки различен етап от живота ни и да се грижим за тях адекватно и своевременно.

Детство и юношество

Основното количество костна тъкан се натрупва именно през този период (около половината от костната маса). Плътността на костите е различна при различните полове и раси. Освен това тя е и генетично обусловена. Въпреки това е важно да се знае, че физическата активност и храненето при децата също влияе на тяхната структура. В определени периоди костите растат по-бързо и освен увеличаването на големина се наблюдава и рязка промяна в тяхната плътност. Тези процеси продължават до към 25-годишна възраст, но са най-силно изразени на 12 години при момичетата и на 14 години при момчетата. В тези пикови периоди едно 10-процентно увеличение може да забави развитието на остеопороза в зряла възраст с 13 години.

По време на детството и юношеството е важно храненето, защото се наблюдава обезпокоителна тенденция да се консумират повече захари за сметка на млечните продукти. Гладуването и спазването на диети в тази възраст водят до промяна в структурата на костите. Наднорменото тегло също е сериозен проблем, на който родителите трябва да обърнат внимание, защото неправилното хранене у излишните килограми са причина за кости с по-ниска плътност и по-чести травми и счупвания.

Зряла възраст

При възрастните костите вече са оформени и целта от една страна е да се поддържа и запази тяхната здравина, а от друга – да се предотврати преждевременната загуба на здравина и еластичност. В този период могат да се приемат хранителни добавки, които да спомогнат за образуването на колаген.

През целия ни живот се трупа костно вещество, но в определена възраст започва да се губи повече количество отколкото се произвежда. Най-често този процес започва да се наблюдава след 40-те. При дензитометрия (изследване на костната плътност) може да бъде установено дали има риск от остеопороза. Трябва да се вземат мерки, ако нивото е по-ниско от 19.

Особено внимание за здравето на костите в тази възраст трябва да се обърне в случаите на:

  • Бременност – растящият живот в утробата на жената е причина от нейния организъм да се набавят нужните калций и витамин D, които са необходими за развитието на скелета на бебето. Желателно е те да се набавят допълнително, за да не се стига до намаляване на костната плътност и да се увеличи риска от счупвания и травми.
  • Менопауза – през този период нивото на естрогените намалява, което води след себе си промяна и в костната плътност.
  • Активна спортна дейност – движението и натоварването на ставите води до по-бързото им износване.
  • Злоупотреба с алкохол – алкохолът в големи количества възпрепятства усвояването на калция от организма, което на свой ред се отразява неблагоприятно върху здравето на ставите.

Напреднала възраст

В този период от живота намаляват осезаемо нивата на калций и витамин D. Причините за това са много и често са комплексни, в резултат от по-рядко излагане на слънце, по-нисък апетит или лошо хранене. Забавя се метаболизирането на D в бъбреците, а на свой ред по веригата от това следва неправилно усвояване на калция от храната.

Здравословното хранене трябва да е приоритет в тази възраст. Своевременният прием добавки в продължение на поне три години може да намали риска от намаляване на костната структура и евентуални счупвания до 35%. Вниманието към здравето на костите позволяват на всеки да води автономен живот и да усеща свободата на движението въпреки напредването на възрастта.

Флексодон® С:

  • Допринася за поддържането на нормалната структура и функция на ставния хрущял.
  • Благоприятства нормалния функция на хрущяла и образуването на колаген.

Още по темата:

10 храни, които да избягваме при болки в ставите

Упражнения за тазобедрени стави

Упражнения за ръце и ходила

Ставните заболявания в цифри

Диета за здрави кости и стави