7 златни правила и 7 упражнения за здрави тазобедрени стави

7-zlatni-pravilaИзбягвайте вдигането на тежки предмети. Тазобедрените стави заедно с коленните, са изключително чувствителни на свръхнатоварване, което ускорява износването им и води до артроза.

Намалете приема на алкохол, кафе и сол, тъй като препятстват абсорбирането на калций и увеличават риска от остеопорози, артроза и счупвания на костите.

Направете всичко възможно, за да не травмирате ставите. След 40 годишна възраст практикуването с голяма честота и интензивност на спортове като футбол, ръгби, бягане и тенис, увеличава риска от травми на тазобедрените и коленни стави.

Изберете подходящ спорт: плуване, колоездене, вървене, йога, упражнения Пилатес.

Избягвайте заседналия начин на живот. Застояването на едно място води до скованост на ставите и предизвиква болка дори при елементарни раздвижвания.

Хранете се здравословно: хранителен режим, богат на витамин А, С, К, В12, Omega-3 мазнини, с по-малко животински белтъчини и мазнини, от една страна подпомага поддържането на здрави стави, от друга не позволява трупане на излишни килограми – враг №1 за ставите.

Извършвайте умерена физическа активност. Някои спортове и най-вече интензивното им упражняване също влошават състоянието на тазобедрените стави.

Преди да започнете с упражнения, не забравяйте да направите загрявка. Тя е необходима, за да подготвите ставите за предстоящото натоварване. След като раздвижите добре тазобедрената става, може да се погрижите за подвижността и на другите рискови места за остеоартрита: колена, шия, гръбнак и ходила. Сами ще усетите топлината в ставите и колко по-подвижни ще се чувствате след това. Този вид разгрявка е един от добрите навици, които работят в полза на вашето здраве.

Другият е свързан с редовния прием на активни съставки, които да подпомагат за поддържането на нормална структура и функция на ставния хрущял. Такива са: глюкозамин сулфатът, хондроитин сулфатът и витамин С. Първите две в комбинация спомагат за увеличаване производството на хиалуронан от човешки синовиални клетки, което има благоприятен ефект върху поддържането на вискозитета на синовиалната течност. Тя е от изключително голямо значение за човешкото тяло, защото намалява триенето между ставите по време на движение. Витамин С от своя страна допринася за образуването на колаген.

Flexodon C е продукт, който съдържа 500 мг глюкозамин сулфат, 100 мг хондроитин и 20 мг витамин С. Дневният прием е oт 3 таблетки  Той не съдържа оцветители и консерванти, има гарантирано качество на състава и доказан произход от сертифициран производител. Повече за продукта може да прочетете тук: http://flexodon.bg/

7 упражнения за поддържане тазобедрените стави в добро състояние

Упражнение 1

Легнете по гръб със сгънати в коленете крака. Оставете стъпалата опрени в земята. Повдигнете таза и задръжте поне 5 секунди. Върнете се в изходна позиция и повторете упражнението 10-15 пъти, като внимавате гърбът да не се огъва в кръста.

Упражнение 2

Останете по гръб в легнало положение. Сгънете единия крак в коляното, като стъпалото е подпряно на земята. Сложете под другото коляно малка кръгла възглавничка или навита на руло хавлия и започнете да упражнявате натиск надолу, като държите мускулите стегнати за около 5 сек. Повторете упражнението 10-15 пъти.

Упражнение 3

Така както сте легнали по гръб, оставете единия крак изпънат на земята, а другия приберете към гърдите и опитайте да извършите внимателно въртеливо движение отвътре навън до 90 градуса, след което изпънете крака и отпуснете на земята. Повторете поне 5 пъти. След това направете същото упражнение с другия крак.

Упражнение 4

Легнете странично на земята и започнете да повдигате нагоре крак, без да сгъвате в коляното. Повторете 10 пъти. След което се обърнете на другата страна и повторете същото упражнение с другия крак.

Упражнение 5

Останете странично излегнати на земята. Изтеглете доколкото ви е възможно назад крака, намиращ се отгоре като сгънете леко в коляното и задържите за 5 секунди. Върнете крака в изходна позиция и повторете 10 пъти. След това се обърнете и повторете същото упражнение с другия крак.

Упражнение 6

Поставете колене на земята, след което седнете между двете си стъпала. Изправете се и повторете няколко пъти.

Упражнение 7

Седнете на стол и повдигнете коляното на единия крак леко нагоре. Раздвижете повдигнатия сгънат крак на ляво и дясно. Повторете 5-10 пъти, след което направете същото упражнения с другия крака.