10 въпроса и отговора за ревматоидния артрит

10-vaprosa-i-otgovora-za-revmatoidniq-artritКакво представлява ревматоидният артрит?

Toва e хронично възпалително заболяване с автоимунен произход, което засяга ставите и сухожилията. Ревматоидният артрит се характеризира с подуване, болка, затруднено движение в засегнатата област.

Каква е разликата между артрит и артроза?

Въпреки, че коренът и на двете думи е един и същ (лат. „arthron“- става), става въпрос за две различни заболявания. И двете са болести на ставите, но докато при артрозата ставите постепенно дегенерират с възрастта, то при артрита е налице възпалителен процес. При артроза по-често се засягат тазобедрените стави (коксартроза) или коленните стави (гонартроза), докато при артрит най-често първите прояви са при ставите на ръцете и ходилата. Артрозата е характерна за възраст, надхвърляща 50 години докато артритът може да се прояви на всякаква възраст.

Често срещано заболяване ли е?

Около 2% от населението страда от ревматоиден артрит, доста по-малък процент в сравнение с остеоартрита, който се „отключва“ с възрастта заради постепенното износване на ставния хрущял. Най-често се среща при хора между 40 и 60 години, като по-често боледуват жените. Счита се, че генетичната предразположеност към някои вирусни инфекции оказват влияние за развитието на болестта (най-вече при роднини от първа степен и еднояйчни близнаци), но въпреки това ревматоидният артрит не се счита за наследствен.

Кои са първите симптоми в тялото?

Пациентите се оплакват предимно от дълги периоди на неразположение, хронична умора, липса на апетит, леко повишена температура. Евентуални болки в ставите са възможни, но не са хронични и дори да ги има, не трят повече от 2-3 дни. За разлика от ревматизма (с което заболяване също често се бърка) симптомите се проявяват постепенно, а не остро.

Кои са първите симптоми в ставите?

След време започва да се усеща скованост, която е най-изявена и осезаема сутрин, непосредствено след събуждане. Засяга предимно ръцете и китките, на които им трябва повече време, за да бъдат раздвижени и да възвърнат своята чувствителност. Постепенно болките се усилват и се усещат дори в състояние на покой, със склонност да се обострят през нощта.

Може ли да засегне и други органи?

При по-тежки случаи могат да бъдат засегнати и кръвоносните съдове, белите дробове, сърцето, бъбреците, мускулите и периферната нервна система, но това са сравнително редки случаи. При тях е характерна и появата на т.нар. ревматоидни възли.

Какво представляват ревматоидните възли?

Това са малки образувания под кожата, най-често на ръцете, пръстите, лактите (но могат да се срещнат и на други места в тялото). Образуват се в близост до засегнатите стави и са големи колкото грахово зрънце, но могат да станат и по-големи.

Как се диагностицира заболяването?

За да се постави диагноза ревматоиден артрит е необходимо посещение при ревматолог, който трябва да назначи редица изследвания (кръвни, имунологични, рентген, магнитен резонанс и др. ), на базата на които да се прецени дали има нужда от по-специфични манипулации.

Какви мерки могат да се вземат за облекчаване на симптомите?

Когато вече са налице симптопи на ревматоиден артрит може да се взима душ или вана с топла вода рано сутрин когато сковаността на ставите е най-осезаема. Междувременно може да се прави физиотерапия. Ако е налице наднормено тегло, е желателно да се приложи диета, за да не се натоварват допълнително ставите. Тютюно пушенето също е желателно да се преустанови.

Може ли да се овладее ревматоидният артрит?

Само, ако е хванат наистина в началната му фаза, може да бъде повлиян от лечение. Тъй като първите симптоми на това заболяване са по-трудно забележими, при наличие на преки роднини с подобна диагноза или поява на горепосочените симптоми, е желателна своевременна консултация с лекар.