Ставните заболявания. Какво показват цифрите?

stavnite-zabolqvaniq-kakvo-pokazvat-cifriteБолките в ставите са нещо, което всеки е изпитвал в живота си поне веднъж. Но докато те не станат по-чести и по-изявени, рядко взимаме мерки. Необходимо ли е да се стреснем, за да си припомним колко важни са те за нашето здраве? Явно да…

Проблемът със заболяванията на ставите е сериозен. Ако си мислите, че това е нещо, което се случва на другите, е време да обърнете внимание на цифрите. Те са ясно доказателство, че никой не е застрахован да стане част от неприятната статистика.

Каква е статистиката? Според официални статистически данни в България от ставни проблеми страдат над 560 000 души. Не по-малка е цифрата в световен мащаб. Мускулно-скелетните заболявания са едни от най-често срещаните болести в съвременния свят. При усложнения и хронични болки в ставите и гърба, 60% от пациентите стигат до трайна нетрудоспособност. В България те са на трето място сред причините за отсъствие от работа. В европейските страни страдащите от мускулно-ставни заболявания са около 100 милиона души. Изследванията показват, че вече има случаи дори при младежите на възраст между 18 и 25 години.

Остеоартритът в цифри. Когато говорим за остеоартрит, статистиките показват, че той е свързан преди всичко с възрастовия фактор.

  •         остеоартритът засяга само 3% от хората под 45 години;
  •         около 65 % от хората над 65 години страдат от остеоартрит;
  •         85% от хората над 80 години имат остеоартрит.

Първоначално се наблюдават само рентгенологични белези на заболяването, а в последствие настъпват и клиничните прояви. Именно защото първоначално могат да липсват изявени симптоми и да не се забележат или усетят болки, остеоартритът може да се развива „тихо“ и да не даде индикации за себе си.

Освен възрастта не трябва да се пренебрегва и телесното тегло. То не е основен рисков фактор, но също има отношение, най-вече към коленните стави. Рискът от остеоартрит при тях се увеличава с 15 % на всяка единица повишение на индекса на телесната маса.

Flexodon C в цифри. Flexodon C подпомага защитата на хрущяла и образуването на колаген, за да подобри нормалната функция на ставите. На база на направени проучвания, продуктът е оптимизиран с цел да се засили неговата ефикасност.

Повече глюкозамин сулфат. В настоящата си форма съдържанието на глюкозамин сулфат  във Flexodon C е увеличено от 400 на 500 мг, за да може пациентите да получават 1500 мг. дневно (3 по 1 таблетка), което е в съответствие с последните актуализирани препоръки на водещите европейски и световни научни организации и бордове. Този елемент е част от съединителната тъкан и се съдържа в течността около човешките стави като наличието му спомага за поддържане нормалното обновяване на сухожилията и хрущялите.

Повече Витамин С. Flexodon C е с включени 20 мг. витамин С, което има за цел да подпомогне образуването на колаген. Той е важен компонент за правилното функциониране на ставния хрущял и костите. Допълнително витамин С засилва ефекта на глюкозамин сулфата върху синтезните процеси в хрущяла.