На какво се дължат болките в коляното?

na-kakvo-se-daljat-bolkite-v-kolqnotoРано или късно всеки се сблъсква с неприятната болка в коляното. Не са застраховани нито подрастващите, нито възрастните. Може да ни навести след травма, физическо натоварване или постепенно износване на тъканите в ставата.  

Коленната става е изключително деликатна, сложно устроена и точно за това нараства и рискът от счупване или влошаване на функциите й. За да разберем на какво се дължат болките в коляното, ще обърнем особено внимание на неговата структура.

Структура на коляното

В колянната става се съединяват 3 кости: бедрена кост, подбедрица и колянната капачка. Съществуват две групи мускули, отговорни за движението и две групи сухожилия, които осъществят връзка между костите и мускулите. И накрая – два вида хрущялна връзка:

ставен хрущял, който покрива трите кости в коляното – капачката, подбедрената и бедрената кост

менискуси – представляват две хрущялни образувания във формата на полумесеци, намиращи се между бедрената и подбедрената кост, които подобно на възглавничка омекотяват търкането на двете стави.

В зависимост от засегната тъкан на коляното и степента на нарушение, болките могат да бъдат от леки до остри, определят различни видове заболявания, нуждаещи се определен тип лечение.

Травми и контузии на коляното

Обикновено травмите на коляното се свързват с прекомерно физическо натоварване, предизвикано от определен вид спорт. Най-често срещани са: навяхвания, фрактура на коляното, разкъсване на менискусите, разкъсване на сухожилията. Симптоми при повечето от тях се свързват с болка, затруднено/невъзможно движение, оток.

Ако отокът и болката не отминат до ден след почивка и налагане на ледени компреси върху нараненото коляно, прегледът при ортопед е задължителен. Той ще определи коя част от коляното е засегната и до каква степен. Следват основните видове изследвания: рентгенова снимка, за да се види дали има някакво счупване и да се прецени в какво състояние е хрущялът, покриващ коленните стави; ядрено-магнитен резонанс на коляното, който позволява да се изследва състоянието на меката тъкан на коляното и връзките.

Хронични заболявания на коляното

При непрекъснато напрежение или износване на колянната става, най-често срещаните хронични заболявания са: артроза на колянната става (гонартроза), остеоартрит на коляното, бурситит и тендидинт.

При артроза на коляното основни симптоми са: затруднено движение, скованост, болка при промяна на времето, усеща се „скърцане“ в коляното, а болката се фокусира зад капачката, възможно е да се получи оток. При начална фаза, тези прояви са почти неизбежни след претоварване на колянната става и могат да отшумят след почивка. С напредване на болестта болката е постоянна и не зависи от натоварването. Сгънатата в коляното позиция на крака донякъде облекчава болката, това води неизбежно до деформиране на подбедреницата, изменение на колянната става.

Остеоартрит на коляното е болест, която засяга целостта на хрущялната тъкан в колянната става. Това води до възпаление и усещане за болка. С възрастта състоянието се влошава, тъй като хрущялната тъкан се износва все повече. Други фактори, допринасящи за развитие на остеоартрит на коляното са наследственият фактор и наднорменото тегло.

Комбинацията от глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат и витамин С, съдържаща се във Флексодон С допринася за защита на ставния хрущял и образуването на колаген. Глюкозамин и хондроитин са естествени вещества, намиращи се в човешкото тяло. Те са основните компоненти на ставния хрущял и други съединителни тъкани: кости, ставни връзки и сухожилия. Глюкозамин сулфат увеличава  и синтеза на хиалуронова киселина, която смазва ставните тела и поддържа гладки хрущялните повърхности.

Бурситът е възпаление на околоставните торбички в коляното, предизвиква болка, подуване и зачервяване на кожата, възможно е да предизвика и висока температура. Ако възпалението не отмине с прием на противовъзпалителни средства, се налага хирургична намеса и изтегляне на възпалената течност.

Тендинитът е възпаление на сухожилията в колянната става. Заболяването е характерно най-често за спортуващи и хора, занимаващи се с физически труд, пряко свързан с натоварване на коленете.

Лошото настроение и безсънието също засилват болките в коляното  

Безсънието и депресивните състояния оказват влияние върху интензивността на болката. До този извод стигат учени от Медицинското училище Джон Хопкинс в Балтимор. Те установяват, че хора, които приемат поставената им диагноза остеоартрит на коляното прекалено негативно, увеличават риска от изпадане в депресия, така невроните задействат механизъм на постоянно изпращане на болезнени стимули, характерни за хроничната болка. Същото се случва, когато човек страда от нездрав сън, до този извод стигат и учени от Университета в Алабама, които подчертават, че нарушеният сън засилва усещането за ставни болки.