Защо ни болят ставите при лошо време?

zashto-ni-bolqt-stavite-pri-losho-vremeПонякога ставите ни се превръщат в миниатюрни метеорологични станции, които успешно предвиждат дали ще вали или застудява. В такива моменти се питаме защо болките в ставите и лошото време вървят ръка за ръка и има ли научно обяснение на този феномен?

Историята. В древността самият Хипократ е установил, че има връзка между ревматизма и влажния климат, но не е можел да го обясни. През 19 век лекарите пък, макар без научни доказателства, са съветвали пациентите със ставни болки да се преместят да живеят на по-топли места. Днес на помощ идват някои изследвания, които доказват наличието на такава връзка, а обясненията на процеса се базират на познанията за това как функционира човешкото тяло и как реагира на определени външни фактори.

Изследванията. Тъй като не е било правено целенасочено изследване, което да докаже взаимовръзката между ставните болки и метеорологичните изменения, служителите на агенция в Англия, която наблюдава климатичните промени, използва случая, че предстои провеждане на изследване, което цели да проучи действието на лекарство за остеоартрит. В подготвителния му период от 3 месеца група от 200 пациенти трябва детайлно всеки ден да описва състоянието на ставите и наличието на дискомфорт или болка в тях. Същите тези данни са сравнени с измененията на времето, ден по ден. Резултатите показват, че наистина по-силни болки хората са имали непосредствено или в самите дни когато температурата или атосферното налягане са по-ниски.

Какво се случва в тялото? Когато е по-студено кръвообръщението ни се забавя. В допълнение преди самото влошаване на времето, атмосферното налягане пада, получава се по-слаб натиск върху тъканите, тялото ни започва да задържа повече вода от обикновено и да подпухва. На местата където се получават въпросните подувания се упражнява натиск и невроните дават сигнал за болка. Това подпухване не е видимо, но е осезаемо за нервната система, която е свръхчувствителна особено на местата, на които има налично възпаление или стара травма.

Барорецепторите. В кръвоносните съдове се намират т.нар. барорецептори, които индексират промените във външната среда като влияят от своя страна върху сърдечно-съдовата и нервната система. За тяхното наличие в нервните окончания на ставите говори и д-р Джон Паренти, член на Американската ортопедична асоциация, който потвърждава, че именно оттам се генерират сигналите за болка при промени в атмосферното налягане.

Йонизация. Другият фактор, който влияе и изостря ставните болки е свързан с въздуха. В него атомите може да прибавят или да губят от себе си електрони и така да се получават йони с положителен или отрицателен заряд. Ставните болки се проявяват и напомнят за себе си когато във въздуха има положителна йонизация (тоест положителните йони са по-голям брой от отрицателните).

Влиянието на заредения с електричество въздух върху човешкия организъм е процес, който е направил впечатление още на Ломоносов. Той се заел да изследва въздуха по време на буря, но първите явни доказателства идват от страна на Александър Чижевски, който стига до извода, че в ествествената среда на хората, животните и растенията има предимно отрицателни йони, намаляването на които (живеейки в затворени пространства или при промени в атмосферата) водят до физически неразположения. Неслучайно днес йоните се наричат и „въздушни витаминчета“, заради които се препоръчва често проветряване на помещенията и тяхното овлажняване. Наситеност на отрицателни йони се наблюдава на по-голяма надморска височина в планините и в близост до водни басейни.

В районите с по-специфичен климат където има наличие на планински въздух (фьон) се наблюдава различна йонизация, както по време на буря. Доказано е, че съдържанието и съотношението на йони се променя в зависимост от годишното време и замърсеността на въздуха. Когато преди влошаване на времето се понижи атмосферното налягане във въздуха преобладават повече положителните йони.

Не можем да влияем на времето, но ако ставите ни алармират, че то ще се променя, можем да се опитаме да облекчим наличието на евентуална болка чрез затопляне, стягащи превръзки, овлажняване и йонизиране на помещенията.

А вашите стави познават ли кога времето ще се разваля?