От гърлото до краката – ангината

shutterstock_354527876Ангината е безжалостна и коварна болест, която е на първо място в тъжната статистика на инфекциозните болести. Тя се проявява в различни форми и носи много неприятни усещания. Даже съвсем здрав човек, разболял се от ангина, бива повален буквално за часове, а усложненията след ангината може да се проявяват цял живот.
Ангината е инфекциозно заболяване, типичен признак на което се явява възпалението на сливиците. Началото започва със силна болка в гърлото, а усложненията могат да донесат сериозни последствия. Ангината не позволява на човек да преглъща нормално, поради което намалява апетитът. След това се повишава телесната температура, усеща се слабост и настъпва обща интоксикация на организма. Но ангината не е страшна, ако се разпознае навреме и се лекува адекватно. Недоизлекуваната ангина е страшна. Особено опасни са усложненията при деца с отслабен имунитет. Те могат да се проявят и след привидното пълно излекуване.

Ангината понякога протича в лека форма и хората, особено работещите, се стремят да не си нарушават ритъма и да не губят пари от болнични. Ако мислеха рационално, никога нямаше да постъпват така, защото понякога последствията са опасни. Изразяват се в поразяване на близки органи, на бъбреците и черния дроб, предизвикват хронична ангина, ревматизъм, сърдечни болести. Затова трябва да се придържаме към режим на покой – в леглото, и да изпълняваме препоръките на доктора. Домашните и народните рацепти са частично ефективни. Пълно унищожение на причинителя на ангината става само с антибиотици.
Сърдечните усложнения след ангината са ревматизъм и порок на сърцето. В борбата с бактериалната инфекция и в процеса на оздравяване се отделят антитела, които понякога започват да работят против собствения си организъм, като потискат белтъците, образуващи съединителна тъкан. Ревматизмът на сърцето се характеризира с дезорганизация на съединителната тъкан в определена област и с образуване на ревматични възли. В резултат се получава нарушение на работата на сърдечните клапи и в крайна сметка това се нарича порок на сърцето. Освен ревматизъм след ангина може да се появи миокардит. Това е възпалителен процес, водещ до увреждане на сърдечния мускул. Заболяването се проявява с учестено сърцебиене, аритмия, сърдечна болка, подуване на шийните вени, отичане на краката и цианоза. Тези явления могат да се появят две-три седмици след изчезването на симптомите на преминалата ангина. Затова за бързо оздравяване и за понижаване на риска от поява на тежки болести трябва да се прилага компетентно лечение и да се пази леглото.

Ревматизмът е заболяване на съединителната тъкан. От нея са направени както сърдечните клапи, така и ставите. Затова ставните и сърдечните усложнения след ангина имат един и същ произход. При недоизлекувана ангина стрептококите  проникват в кръвта, а след това в различни системи на организма, провокирайки появата на ревматизъм. Това означава остра ставна болка, отоци, подуване и зачервяване особено в големите стави на ръцете и краката. Не са изключени висока температура и треска.

Флексодон®C подпомага защитата на хрущяла и образуването на колаген за нормалната функция на ставата и съдържа комбинация от глюкозамин, хондроитин и витамин С. Една таблетка съдържа 500 mg глюкозамин сулфат, 100 mg хондроитин сулфат и 20 mg витамин C. За ежедневните нужди са необходими средно 3 таблетки. Всеки от компонентите има полза за поддържане на нормална структура и функциониране на ставния хрущял при хора  в напреднала възраст, с наднормено тегло или подложени на свръх натоварване. Когато се приемат в комбинация, всеки от компонентите усилва и допълва ефикасността на другия. Флексодон®C осигурява дълготраен комфорт на ставите. За оптимален ефект се препоръчва да се приема Флексодон®C в продължение на 3 месеца. Препоръчително е курсовете да се повтарят пролет и есен.