Опорно-двигателният апарат – животът е движение

shutterstock_289754006Модерните болести изискват съвременни обяснения. Опорно-двигателният апарат на човека е подложен на много атаки, произлизащи от днешния начин на живот. Традиционно и логично си поставяме въпроса защо калцият не защитава костите, кои са причините за остеопорозата и кои са ефективните начини за защита от тези страдания.

Най-простите обяснения не се възприемат като достоверни от преситения с информация съвременник. Теорията за излишъка на белтъчини в храната и влиянието на този излишък за загуба на калций, водеща до чупливост на костите, е нова. Но нали има добавки за всякакви случаи и всеки дефицит би могъл да бъде преодолян с малко упоритост? Не е ли калцият сред тях? Ефективен ли е допълнителният прием на този елемент или не?

Подкиселяването на кръвта е резултат от прекомерната употреба на белтъчини, независимо дали е от растителен или животински произход. За да компенсира подкиселяването, организмът извлича калция от костите. Изглежда последователно и логично, но нека се опитаме да вникнем повече.

Излишъкът на белтъчини в приеманата храна води до остеопороза поради извличането на калция от костите. При остеопоразата намалява плътността на костите, те стават крехки и чупливостта им се увеличава. Като всяка част на тялото и костта се обновява и руши. Когато скоростта на разрушение превишава скоростта на обновяване, се появява проблем. Остеопорозата е заболяване, присъщо на жените поради хормонални особености. В САЩ 85 процента от жените и 30 процента от мъжете имат остеопороза след навършването на 50 години. Обикновено счупванията са на ръце, крака и на шийката на бедрената кост. И съвсем първосигнално човечеството е решило, че за да са  здрави костите, трябва да се поема допълнително калций. Пак американците обаче установили, че хипердозите калций не подпомагат профилактиката на остеопорозата и на другите костни заболявания. Нещо повече, пренатоварването с калций предизвиква образуване на камъни в бъбреците, без да има и капка ефект за това, за което го вкарват в организма си съгласилите се с калциевата теория хора, особено ако вече са болни. Освен чупливостта и камъните в бъбреците като страничен ефект идва и атеросклерозата, тъй като калцият склерозира и калцира холестериновите плаки, които се втвърдяват от излишъка на калиций в организма.

Оказва се, че остеопорозата не е свързана с калция. Освен него има и други елементи в състава на костите – общо 50 процента, а другите 50 процента са вода. Освен калций в костта има мазнини, белтъчини и още много минерали. Затова не е коректно да казваме, че калцият влияе пряко на здравината на костите. Приносът му е не много голям. Затова да се задръстваме с калций е съвсем нерационално, а може би и опасно за здравето.

В учебниците пише, че детските кости са еластични, защото имат повече колаген, отколкото минерали. Затова децата оцеляват и при тежки падания, а възрастните „се начупват“ и при едно подхлъзване. Защо костите се чупят? Структурният белтък на костите е колаген, който организмът изработва сам. Недостиг на колаген възниква от дефицита на белтъчини, защото не достигат вещества за производството му. Костите ни са здрави и устойчиви поради наличието на колаген. Налага се мнението, че остеопорозата е болест на хората, които не си дояждат или не спазват хранителен режим, или и двете причини в съвкупност.

Флексодон®C подпомага защитата на хрущяла и допринася образуването на колаген за нормалната функция на ставата. Съдържа комбинация от глюкозамин, хондроитин и витамин С. Една таблетка съдържа 500 mg глюкозамин сулфат, 100 mg хондроитин сулфат и 20 mg витамин C. За ежедневните нужди са необходими  3 таблетки.

Всеки от компонентите на Флексодон®C е показал недвусмислена полза за поддържане на нормална структура и функциониране на ставния хрущял при хора  в напреднала възраст, с наднормено тегло или подложени на свръх натоварване. Когато се приемат в комбинация, всеки от компонентите усилва и допълва ефикасността на другия. С възрастта намалява броя на функционалните хондроцити. Срещу това може да помогне консумацията на здравословна храна и поддържането на нормално телесно тегло чрез физически упражнения. Ежедневният прием на  достатъчно количество основни съставки, необходими за поддържане на структурната и функционална цялост на ставния хрущял, е златно правило. Флексодон®C осигурява дълготраен комфорт на ставите. За оптимален ефект се препоръчва да се приема Флексодон®C в продължение на 3 месеца. Препоръчително е курсовете да се повтарят пролет и есен.