Флексодон C – на правилната позиция

shutterstock_290395721Глюкозаминът е вещество, което се синтезира в човешкия организъм от хрущялната тъкан на ставите. Химически глюкозаминът се отнася към въглеводородите, но въпреки това не участва в енергийното захранване на организма.

Глюкозаминът е необходимият строителен материал за изработването на хондроитин сулфата, и влиза в състава на много тъкани на човешкото тяло, и на първо място – в синовиалната /ставната/ течност, в състава на съединителната тъкан на хрущялите, сухожилията, клапите на сърцето, в състава на космите и ноктите. Глюкозаминът участва в усвояването на сярата. Ако има дефицит от него в организма, то той  може да се приема допълнително. Най-добре това става чрез глюкозамин сулфата.

Хондроитинът в организма отговаря за храненето и защитата на хрущалната тъкан, а глюкозаминът е строителният материал за изграждането на хрущялите. Тези съединения са незаменими за нашия организъм.

Остеоартрозата е врагът, с който лекарите воюват неуморно. Препоръките на Европейската антиревматична лига показват комплексността на изискванията за ефективна борба със ставното заболяване, навлязло дълбоко в живота на хората:

  1. Оптималното лечение на остеоартрозата изисква комбинации от немедикаментозни и медикаментозни методи.
  2. При лечението на остеоартрозата на колянната става е необходимо да се вземат предвид рисковите фактори – излишно телесно тегло, механични фактори, възраст, функционални нарушения и равнище на интензивност на болката, наличие на възпалителен процес, локализация и степен на структурната увреда.
  3. Немедикаментозната терапия на остеоартрозата трябва да включва обучение на пациента, използване на помощни средства и намаляване на телесното тегло.   Какво да се направи за подкрепа и защита на ставите?Естествено появяващите се промени в ставите, свързани с нарастване на възрастта, могат да се повлияят от подходящ режим:
  • Редовни подходящи упражнения (ходене, колоездене, плуване).
  • Поддържане на оптимално телесно тегло и намаляване на евентуално  наднормено тегло.
  • Предотвратяване на инциденти и пълно излекуване при евентуално нараняване.
  • Адекватен прием на вода.
  • Балансирано разнообразно хранене, включително хранителни добавки.

Как действа Флексодон®C?

Витамин С допринася за образуване на колаген за нормалната функция на ставния хрущял и костите. Колагенът е естествен протеин в съединителната тъкан на мускулно-скелетната система на човека, т.е. в костите и ставните структури. Глюкозамин и хондроитин са естествени вещества, намиращи се в човешкото тяло. Те са основните компоненти на ставния хрущял и други съединителни тъкани, т.е. костите, ставните връзки и сухожилията. В човешкото тяло тези вещества са важни за поддържане на тяхната гъвкавост и сила. Глюкозамин сулфатът значително стимулира хрущялните клетки при синтеза на глюкозаминогликани и колаген. Той увеличава  и синтеза на хиалуронова киселина, която смазва ставните тела и поддържа гладки хрущялните повърхности. Хондроитин сулфатът също увеличава синтезиращите способности на хрущялните клетки. От друга страна, поради дългата си структурна верига, той успешно задържа действието на ензимите, които причиняват промени в хрущяла. Въз основа на тези характеристики, комбинацията от глюкозамин, хондроитин и витамин C подпомага поддържането на нормалната структура и функция на ставния хрущял.

 

В други изследвания на хондроитин дневна доза от 800 mg хондроитин сулфат самостоятелно е ефективна за  подобряване функцията на ставите. С препоръчителен дневен прием на 3 таблетки дневно общото количество, което ще приемете е 1500 mg глюкозамин сулфат, по този начин пациентът получава 1500 мг. дневно (3Х1 табл.), което е в съответствие с последните актулизирани препоръки на водещите европейски и световни научни организации и бордове  (EULAR, OARSI, ACR, ESCEO). Съдържанието на хондроитин сулфат във Флексодон ®С е 100 мг. Напоследък се доказа, че ролята на хондроитин сулфат за подобряване синтеза на градивни компоненти от клетките на ставния хрущял е доста по-скромна от тази на глюкозамин сулфата. В същото време обаче 300 мг. дневно хондроитин сулфат са достатъчни за реализирането на друга, специфична само за него функция: потискане действието на деструктивните ензими в хрущяла и от там – намаляване на ставното износване и разрушаване. А с прием от 3 таблетки на ден Флексодон®С количеството хондроитин сулфат е 300 мг. Включването на 20 мг. витамин С, допринасящ за образуването на колаген, който е изключително важен за нормалното функциониране на ставния хрущял и костите. Също така витамин С потенцира стимулиращите ефекти на глюкозамин сулфата върху синтезните процеси в хрущяла. Флексодон®C трябва да се взима три пъти дневно, най-добре по време на хранене или след храна.

Поглъщайте цялата таблетка с вода. Ако забравите да вземете таблетка Флексодон®C, следващият път вземете обичайното количество, само една таблетка.  Пропускането на една таблетка не намалява ефикасността на Флексодон®C.