За ставите, науката и полезен ли е Флексодон®C

shutterstock_107519378Медицинската терминология е за специалисти. Затова просто може да се обясни, че артритът и артрозата имат приличащи си симптоми, но противоположно лечение.

Имената произлизат от гръцката дума за става – артрон. Хората, които имат постоянни болки в ставите, не могат да определят от какво са болни. А различията между артрита и артрозата са повече, отколкото сходствата . Артритът е възпаление на ставите, а артрозата е изменението на ставите, свързано не с възпалителния процес, а с  изтъняването на хрущялите и загубата на тяхната еластичност. И при двете болести има усещания, които си приличат – ставите се подуват, при движение пукат, има болка. Артритът и артрозата не понасят нито силния студ, нито изгарящата жега. Често продължителното стоене на плажа води до изостряне на тези болести.

Няма категорично съгласие за причините, които водят до артроза. На първо място са генетичната предразположеност, усложненията след остър артрит, възрастовите изменения в ставите, свръхнатоварването на ставите вследствие затлъстяване или поради професионални натоварвания. Артритът може да се появи след хламидиоза и стрептококови инфекции, поради заболяване на нервната система или на обмяната на веществата, при липса в организма на витамини и микроелементи.  Вече се разболяват и по-млади хора – 35-40 годишни вече страдат от артроза.

Артритът напада внезапно и атакува остро. Изведнъж можете да усетите, че изпитвате болка при ходене или при физическо натоварване. Болката може да ви събуди през нощта. Кожата на ставите се зачервява, подпухва, температурата се вдига до 37 градуса и не спада, тялото сутрин е сковано. Характерни са мигриращите болки  – прескачат от една на друга става. Често болестта започва с китките и пръстите на ръцете, след това може да се прехвърли на стъпалата, на коленните и лакътните стави, засяга и шията.

Артрозата, за разлика от артрита, поразява хрущялната тъкан на ставите несиметрично. Започва се с опорните стави – коленните и тазобедрените. Първоначално нямат изменения, но с прогресиране на болестта се появява тъпа болка, която се усилва към края на деня и изчезва при покой. Постепенно ставата – според деформацията на хрущяла, губи подвижността си, при движение се усеща хрущене.

За съжаление болките в ставите не минават от самосебе си. Ако се загуби време, измененията в ставите могат да станат необратими и да предизвикат инвалидност. Опасно е самолечението, защото не можете да определите дали имате артрит или артроза . А действията за смекчаване на симптомите са противоположни – при артрозата помата затоплянето, а при артрита топлото не се препоръчва.

Антибиотиците, противовъзпалителните препарати, обезболяващите гелове, физиотерапията са все неща за преодоляване на артрита. Много зависи и от начина на живот, който трябва да бъде с много движение, без алкохол и с храна, богата на витамин С.  Няколко пъти дневно трябва да се почива, да се затопляте във вана, да слагате затоплящи компреси. Артрозата се лекува с хормонални и обезболяващи медикаменти, прилагат се физиотерапия и масаж.  Радикални методи за преодоляване на заболяванията на ставите не съществуват. Лекарствата помагат за намаляване на болката и възпалението, след това болестта пак прогресира. В началните стадии може да има облекчение , ако намалите месото, тестените и сладките храни, солта и подправките. Логично трябва да засилите плодовете и зеленчуците, както и рибните продукти. Препоръчва се пълен отказ от алкохол, рязко намаляване на излишното тегло, за да не се натоварват ставите, както и повече движение – ходене, плуване, каране на колело, танци.

Флексодон®C подпомага защитата на хрущяла и образуването на колаген за нормалната функция на ставата. Съдържа комбинация от глюкозамин, хондроитин и витамин С. Всеки от компонентите е показал недвусмислена полза за поддържане на нормална структура и функциониране на ставния хрущял при хора  в напреднала възраст, с наднормено тегло или подложени на свръх натоварване. Когато се приемат в комбинация, всеки от компонентите усилва и допълва ефикасността на другия.

Ограниченият капацитет за нормализиране функцията на хрущяла се дължи главно на намаляване на възможностите на хондроцитите (хрущялните клетки) да синтезират хрущялна матрица в задоволително количество и с необходимите физико-химични качества. С възрастта намалява броя на функционалните хондроцити. Много от тези процеси могат да се забавят с  консумация на здравословна храна, поддържане на нормално телесно тегло, чрез физически упражнения и  ежедневен прием на  достатъчно количество основни съставки, необходими за поддържане на структурната и функционална цялост на ставния хрущял.

За оптимален ефект се препоръчва да се приема Флексодон®C в продължение на 3 месеца. Препоръчително е курсовете да се повтарят пролет и есен. Флексодон®C осигурява дълготраен комфорт на ставата, като повлиява благоприятно функцията на ставите и хрущяла. Флексодон®C осигурява дълготраен комфорт на ставите. За оптимален ефект се препоръчва да се приема Флексодон®C в продължение на 3 месеца. Препоръчително е курсовете да се повтарят пролет и есен.